By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
internetika.grinternetika.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
      • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
Reading: Επιστήμονες μετατρέπουν τα χωροκατακτητικά φύκια σε υποκατάστατο του πλαστικού
Share
Notification Show More
Latest News
girokopmeio
Χανιά: Καταγγελίες φωτιά για αλλοίωση στοιχείων στην υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
3ee4e6f0c7fb86319085765704d76331_XL-600x375-1
Μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» ο δήμος Θέρμης
ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
LEFT
Δεξιά – αριστερά: Η επιστημονική απάντηση για το μπέρδεμα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΣ
xionia33333
Ανατροπή με τα χιόνια στην Αθήνα – Θα χιονίσει σε δύο περιοχές
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΡΟΣ
9b532a3f4fe193f3f49b41df4ffc29a1_XL
Νέα Φιλαδέλφεια: Διαρρήκτες άνοιγαν αυτοκίνητα με «αντιπερισπασμό» την… ΑΕΚ
ΕΛΛΑΔΑ
Aa
internetika.grinternetika.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
internetika.gr > ΡΟΗ ΝΕΑ > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΚΟΣΜΟΣ > Επιστήμονες μετατρέπουν τα χωροκατακτητικά φύκια σε υποκατάστατο του πλαστικού
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες μετατρέπουν τα χωροκατακτητικά φύκια σε υποκατάστατο του πλαστικού

Δίκτυο Ενημέρωσης
Last updated: 2023/01/23 at 2:32 ΜΜ
Δίκτυο Ενημέρωσης 1 εβδομάδα ago
Share
128348192_nauvu-32-1
SHARE

Οι υπερβολικές πληθυσμιακές εξάρσεις της θαλάσσιας άλγης αποτελούν σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ωστόσο, τα φύκη και η άλγη αποτελούν μια βιώσιμη, καθαρή και βιολογική πηγή πρώτων υλών, ιδανική για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εφαρμογών. Μπορούν να συλλεχθούν και να υποστούν επεξεργασία με πολύ μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες και εταιρείες χρησιμοποιούν φύκη που μετατρέπουν σε συστατικά για καλλυντικά και τρόφιμα.

Οι πληθυσμιακές εξάρσεις συμβαίνουν όταν μικροσκοπικά κυανοβακτήρια πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται ευτροφισμός, είναι μια μορφή θαλάσσιας ασφυξίας και αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Βαλτική Θάλασσα. Όπως αναφέρει το BBC, μπορεί να εμφανιστεί στο 97% της συνολικής έκτασης της θάλασσας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Ο ευτροφισμός προκαλείται από την είσοδο υπερβολικά πολλών θρεπτικών ουσιών στο νερό, συνήθως αζώτου και φωσφόρου από τεχνητά λιπάσματα. Αυτά μεταφέρονται στη θάλασσα από τα ποτάμια των γύρω χωρών – Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία και Σουηδία.

Αν και η χρήση τέτοιων λιπασμάτων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βαλτικής, αναφέρει ότι «η επίδραση αυτών των μέτρων δεν είναι ακόμη ορατή».

Πριν από περίπου έξι χρόνια η Μαρί Γκράνστρομ, μια Φινλανδή βιοχημικός, αποφάσισε να ξεκινήσει να συλλέγει φύκια με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την παρασκευή συστατικών για μια σειρά προϊόντων. Εκτός από τα καλλυντικά και την ανθρώπινη διατροφή, τα εκχυλίσματα των φυκιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απορρυπαντικά, ζωοτροφές, συσκευασίες, ακόμη και ως υποκατάστατο του πλαστικού. Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τη συγκομιδή φυκιών για τέτοιους σκοπούς, ως αντικατάσταση των συστατικών με βάση το πετρέλαιο.

«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια -ή μάλλον δεν μπορούσα να δω- πώς επηρεάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα και αποφάσισα να κάνω κάτι», δήλωσε στο BBC.

Έτσι, το 2019, η ερευνήτρια αποφάσισε να ιδρύσει μια εταιρεία με την ονομασία Origin by Ocean (ObO). Η επιχείρηση, η οποία έχει προσελκύσει τόσο εμπορικές επενδύσεις όσο και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει τώρα με ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής. Η ObO συλλέγει τα φύκια στα ανοικτά των ακτών της Φινλανδίας και στη συνέχεια τα διαχωρίζει από το νερό. Η εταιρεία εισάγει επίσης χωροκατακτητικά φύκια sargassum από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική.

«Στην Καραϊβική ανθίζουν κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια τόνοι sargassum», είπε η επιστήμονας.

«Αυτά εμποδίζουν τους ανθρώπους να ψαρέψουν και βλάπτει τον τουρισμό. Αγοράζουμε τώρα αρκετούς τόνους sargassum από τη Δομινικανή Δημοκρατία και ο όγκος αυτός θα αυξηθεί».

Η εταιρεία προμηθεύεται επιπλέον ανεπιθύμητα φύκια από πορτογαλικά και ισπανικά ύδατα. Η πιλοτική επεξεργασία της ObO γίνεται σε μια εγκατάσταση στη βόρεια Σουηδία. Χρησιμοποιεί μια πατενταρισμένη τεχνολογία βιοδιύλισης που ονομάζει «Nauvu» για να διαχωρίσει τα φύκια σε πολυάριθμα χρήσιμα υλικά. Αυτά στη συνέχεια πωλούνται σε εταιρείες τροφίμων, καλλυντικών, κλωστοϋφαντουργίας, συσκευασίας και γεωργίας. Η ObO συνεργάζεται με έναν από τους επενδυτές της, τον φινλανδικό χημικό και βιομηχανικό όμιλο Kiilto, ενώ σχεδιάζει ήδη τη δημιουργία ενός διυλιστηρίου στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Στη Σουηδία, μια ξεχωριστή επιχείρηση που ονομάζεται Nordic Seafarm δείχνει πόσο ευέλικτα μπορούν να είναι τα φύκια.

«Φτιάχνουμε τζιν και μπύρα με βάση τα φύκια, και τα παράγονται τοπικά», είπε ο διευθυντής της εταιρείας, Φρέντρικ Γκρόνταλ.

Η Nordic Seafarm, η οποία καλλιεργεί τα δικά της φύκια, είναι ένα εμπορικό παρακλάδι της Seafarm, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη σουηδική κυβέρνηση για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

«Εάν αυτή η αγορά για τα φύκια μεγαλώσει, και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει, είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε», πρόσθεσε ο Γκρόνταλ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική επιστήμη και τη μηχανική στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH στη Στοκχόλμη.

Ο Γκρόνταλ ελπίζει επίσης ότι στο μέλλον τα φύκια θα αποτελέσουν βασικό συστατικό στις ζωοτροφές, ώστε να αντικαταστήσουν το περιβαλλοντικά επιβλαβές ιχθυάλευρο, το οποίο είναι σύνηθες στις δίαιτες των χοίρων και των πουλερικών.

Στόχος της ObO, είναι οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο να παίξουν ρόλο στον καθαρισμό της Βαλτικής Θάλασσας απλά αγοράζοντας ορισμένα προϊόντα.

ΠΗΓΗ: BBC

Δίκτυο Ενημέρωσης 23/01/2023
Share this Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article 1__5pm4wPS7B7q9-g4hazwGw Νέα τεχνολογία εντοπίζει τη θέση των ανθρώπων μέσα σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας Wi-Fi
Next Article LITTER-CAM-UK Στο στόχαστρο της τεχνητής νοημοσύνης οι οδηγοί που γεμίζουν σκουπίδια τους δρόμους
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

123456789
Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    
AGROTISTV
2023.GR-NEO
200X100

©INTERNETIKA.GR All Rights Reserved. DIGITAL CITIES IKE

Join Us!

Subscribe to our newsletter and never miss our latest news, podcasts etc..

[mc4wp_form]
Zero spam, Unsubscribe at any time.

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?