Κατάληψη του Πλοίου Madleen από το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ έχει καταλάβει το υπό βρετανική σημαία πλοίο Madleen, το οποίο είχε ναυλωθεί από τον συνασπισμό του Στολίσκου Ελευθερίας (FFC) για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο τώρα κατευθύνεται προς το λιμάνι του Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες όπως ο Χαμάς, η Τουρκία και το Ιράν, οι οποίες καταδίκασαν την ισραηλινή παρέμβαση.
Η αποστολή του ιστιοφόρου Madleen, το οποίο απέπλευσε από τη Σικελία την 1η Ιουνίου, είχε στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, παραδίδοντας συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο βρισκόταν 31 ναυτικά μίλια από την ακτή της Γάζας προτού ληφθεί το τελευταίο στίγμα του.
Ο FFC ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Telegram ότι ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το πλοίο κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτού αυτό πλησιάσει στη στεριά. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, καταγράφηκε η στιγμή που Ισραηλινοί κομάντος ακινητοποιούν τους επιβάτες του πλοίου.
Δεδομένα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο είναι υπό ισραηλινό έλεγχο. «Το ‘γιότ των σέλφις’ και των ‘διασημοτήτων’ κατευθύνεται με ασφάλεια προς τις ακτές του Ισραήλ. Οι επιβαίνοντες αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», υπογραμμίστηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου. Όλοι οι επιβάτες του Madleen παραμένουν σώοι και αβλαβείς, όπως επισήμανε το υπουργείο, το οποίο παρέσχε γεύματα και νερό στους επιβάτες.
Η ανακοίνωση του υπουργείου κατηγόρησε τις ακτιβιστές, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, πως στόχος τους ήταν η δημιουργία μιντιακής προβοκάτσιας, σημειώνοντας ότι η ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφεραν ήταν υποδεέστερη σε σύγκριση με τον όγκο της βοήθειας που έχει εισέλθει στη Γάζα τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 1.200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν περάσει από το Ισραήλ στη Γάζα το τελευταίο διάστημα.
Αντιδράσεις για την Κατάληψη του Madleen
Η Τουρκία δήλωσε ότι η σύλληψη του Madleen, στο οποίο σύμφωνα με αναφορές επέβαιναν Τούρκοι πολίτες, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή και επεσήμανε ότι το Ισραήλ ενεργεί ως κράτος τρομοκράτης.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, δήλωσε ότι η κατάληψη του πλοίου συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει σε τέτοιες ενέργειες. Επίσης, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κάλεσε άλλα πλοία να συμμετάσχουν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και να προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή δεν έχει τελειώσει.
Το Ιράν χαρακτήρισε την κατάληψη του πλοίου ως πράξη «πειρατείας», με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να επισημαίνει ότι η επίθεση στο πλοίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Από την πλευρά της, η Χαμάς καταδίκασε την κατάληψη, αφενός γνωστοποιώντας την υποστήριξή της στους ακτιβιστές και αφετέρου χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως κρατική τρομοκρατία.