By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
internetika.grinternetika.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • MEDIA
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΘΕΑΤΡΟ
    • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • VIDEO
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Reading: Τα γλυκά αλλάζουν τον εγκέφαλο!
Share
Notification Show More
Latest News
Tsotso sites
Ο Γιάννης Βλασερός έγινε Arden Vox και μαζί με το ΑΙ δημιούργησαν το TSOTCO!
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Iakov
Η Μαρία Ιακώβου φέρνει τα… Μαύρα Μεσάνυχτα στην Πάτρα!
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Vasss sites
«Από δω κι οι άλλες πάνε»: Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι-πρόταση του Βασίλη Δήμα
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Tfiy
Ο Νίκος Κυπριώτης ερμηνεύει μεγάλη επιτυχία των Κυριάκου Παπαδόπουλου-Ηλία Φιλίππου!
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Rezan sites1
Άννα Ρεζάν: Σπουδαία συνεργασία με πολυβραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Aa
internetika.grinternetika.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • MEDIA
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΘΕΑΤΡΟ
    • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • VIDEO
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
internetika.gr > ΡΟΗ ΝΕΑ > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΥΓΕΙΑ > Τα γλυκά αλλάζουν τον εγκέφαλο!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Τα γλυκά αλλάζουν τον εγκέφαλο!

admin
Last updated: 2023/03/24 at 12:52 PM
admin 3 years ago
Share
Download 10 1024x640
SHARE
Κοινοποίηση

Σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά – γιατί όταν «πέφτουμε» επάνω τους στο σούπερ μάρκετ δεν μπορούμε ποτέ να τα αγνοήσουμε; Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για την Ερευνα στον Μεταβολισμό στην Κολωνία σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση στο γλυκό(πικρο για την υγεία) ερώτημα. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη κυριολεκτικώς αλλάζουν τον εγκέφαλό μας – ακόμη και αν τις καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες αλλά σε τακτική βάση, ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να καταναλώνει ακριβώς τις ίδιες τροφές και στο μέλλον.

Ο εγκέφαλος μαθαίνει να προτιμά τις γλυκές και λιπαρές τροφές
«Η τάση μας να καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη στο πλαίσιο της αποκαλούμενης δυτικού τύπου διατροφής, μπορεί να είναι εγγενής ή να είναι το αποτέλεσμα του να είναι κάποιος υπέρβαρος. Πιστεύουμε όμως ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει αυτή την προτίμηση» ανέφερε η δρ Σαρμίλι Εντουιν Ταναράτζα, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης.

Το πείραμα της… πουτίγκας
Προκειμένου να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση οι ερευνητές έδωσαν σε μια ομάδα εθελοντών μια μικρή πουτίγκα που περιείχε πολλά λιπαρά και ζάχαρη κάθε ημέρα επί οκτώ εβδομάδες σε συνδυασμό με τη διατροφή που ούτως ή άλλως ακολουθούσε ο κάθε εθελοντής. Μια άλλη ομάδα εθελοντών κατανάλωνε επίσης για το ίδιο διάστημα καθημερινά πουτίγκα η οποία περιείχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη. Η εγκεφαλική δραστηριότητα κατεγράφη πριν και κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων της μελέτης.

Ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής
Οπως προέκυψε, η απόκριση του εγκεφάλου στις τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα που κατανάλωνε την πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη πουτίγκα μετά τις οκτώ εβδομάδες. Ιδιαίτερα ενεργοποιημένο εμφανίστηκε να είναι το ντοπαμινεργικό σύστημα, η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα κίνητρα και την ανταμοιβή.

«Επανακαλωδίωση του εγκεφάλου»
«Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας που κάναμε έδειξαν ότι ο εγκέφαλος ‘επανακαλωδιώνεται’ μέσω της κατανάλωσης τροφών με πολλά λιπαρά και ζάχαρη και μαθαίνει να προτιμά τις τροφές που συνδέονται με ανταμοιβή. Μέσω αυτών των αλλαγών που υφίσταται ο εγκέφαλος, το άτομο θα συνεχίσει να προτιμά για πάντα υποσυνείδητα τις τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη» εξήγησε ο Μαρκ Τιτγκεμέγιερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ανθυγιεινές προτιμήσεις και στο μέλλον
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης οι εθελοντές που κατανάλωναν την πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη πουτίγκα δεν πήραν επιπλέον βάρος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου ενώ δεν εμφάνισαν και αλλαγές σε δείκτες του αίματος όπως το σάκχαρο ή η χοληστερόλη. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι η προτίμηση των εθελοντών για γλυκές και λιπαρές τροφές θα συνεχιστεί και στο μέλλον. «Δημιουργούνται νέες συνδέσεις στον εγκέφαλο που δεν σταματούν γρήγορα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ουσία της μάθησης είναι ότι όταν μάθουμε κάτι δεν το ξεχνάμε εύκολα» κατέληξε ο δρ Τιτγκεμέγιερ.

in.gr

admin 24/03/2023
Share this Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article 25fa908588b2ad245fabdd0b8d4cde1b stigmiotupo 2023 03 20 4 Ιπτάμενοι οιωνοί της κλιματικής αλλαγής
Next Article Henley design studio xbzgarqxroc unsplash e1679655099823 Πρωτοποριακό πρόγραμμα δράσης για την Παιδική Παχυσαρκία
November 2025
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Oct    

©INTERNETIKA.GR All Rights Reserved. DIGITAL CITIES IKE

Join Us!

Subscribe to our newsletter and never miss our latest news, podcasts etc..

[mc4wp_form]
Zero spam, Unsubscribe at any time.

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?