Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
Τα φώτα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην τηλεφωνική επικοινωνία των Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για δια ζώσης συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, με στόχο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις που έχουν πέσει σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία στη σύνταξη ενός μνημονίου που θα καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Αυτό το μνημόνιο θα περιλαμβάνει πιθανές ρυθμίσεις για μια κατάπαυση του πυρός και τα βασικά σημεία που θα οδηγήσουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για συμβιβασμούς από τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν, δήλωσε ότι «το τηλεφώνημα πήγε πολύ καλά» και σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την τερματισμό του πολέμου. Ο Τραμπ τόνισε πως οι όροι των διαπραγματεύσεων είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν άμεσα μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς μόνο αυτοί γνωρίζουν τις λεπτομέρειες που άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν.
«Η διάθεση και το πνεύμα της συζήτησης που είχαμε με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν εξαιρετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σηματοδότησε επίσης τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την λήξη του πολέμου. «Η Ρωσία επιθυμεί να ενδυναμώσει το εμπόριο με τις ΗΠΑ μόλις ο πόλεμος φτάσει στο τέλος του», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως και η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της.
Η συμμετοχή της Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις πλέον φαίνεται πως θα είναι δευτερεύουσα. Ο Τραμπ ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς και Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση, ενώ πρότεινε το Βατικανό ως πιθανό χώρο φιλοξενίας των επόμενων διαπραγματεύσεων.
Ο Ζελένσκι προηγουμένως είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ πριν από την συνομιλία μεταξύ Του και του Πούτιν. Εκτίμησε ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου είναι εντός της σωστής κατεύθυνσης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη του Τραμπ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταθέσει ένα μνημόνιο, το οποίο θα περιγράφει τις βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρόνο εφαρμογής της διαμορφωμένης κατάπαυσης του πυρός και άλλες λεπτομέρειες για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Δήλωση Ζελένσκι: Καμία απόφαση χωρίς το Κίεβο
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί καμία απόφαση χωρίς τη έγκρισή του. «Ζήτησα από τον Τραμπ να μην λάβει κανένα μέτρο για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση μας. Αυτό είναι θέμα αρχής που είναι κρίσιμο για εμάς», επεσήμανε. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή στη διατήρηση των εδαφών της και δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβερνητικής εξουσίας.
Σχολιάζοντας την αναφορά του Κρεμλίνου σχετικά με το μνημόνιο ειρηνικής συμφωνίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι καθώς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, το Κίεβο θα είναι έτοιμο να εξετάσει τις ρωσικές προτάσεις μόλις αυτές κατατεθούν. «Μόλις λάβουμε το μνημόνιο ή τις προτάσεις από τους Ρώσους, θα μπορούμε να αποφασίσουμε τη θέση μας», ανέφερε.
Στον απόηχο των εξελίξεων, ο Ζελένσκι ζήτησε αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν εκείνη συμφωνήσει να τηρήσει μια κατάπαυση του πυρός. Να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός, αν και ο Τραμπ φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας επίτευξης συμφωνίας.
Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση της προεδρίας της Κομισιόν, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ, Ευρωπαίων ηγετών και Ουκρανίας ως θετική, ευχαριστώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για τις προσπάθειές του να επαναφέρει την εκεχειρία στην περιοχή.