Ελπίδα για την υγεία δίνει νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης καθώς χρειάστηκε μόλις δύο μέρες να δώσει λύση στη μάστιγα των ενδοσοκομειακών λοιμώξεων ενώ η ομάδα του Ιμπέριαλ στο Λονδίνο χρειάστηκε δέκα χρόνια για το ίδιο πρόβλημα.
Ένα πολύπλοκο πρόβλημα που χρειάστηκε στους μικροβιολόγους μια δεκαετία για να το εξιχνιάσουν, λύθηκε μέσα σε δύο μόλις ημέρες από ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Χρειάστηκαν χρόνια για τον καθηγητή José R Penadés και την ομάδα του στο Imperial College του Λονδίνου να επεξεργαστούν και να αποδείξουν γιατί ορισμένα υπερβακτήρια έχουν ανοσία στα αντιβιοτικά.
Η ομάδα έδωσε στο «co-scientist» – ένα εργαλείο που κατασκευάστηκε από την Google – μια σύντομη περιγραφή ζητώντας του να απαντήσει στο βασικό πρόβλημα που ερευνούσε και αυτό κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα μέσα σε 48 ώρες.
Ο καθηγητής μίλησε στο BBC για το σοκ που υπέστη όταν διαπίστωσε τι έγινε, δεδομένου ότι η έρευνα του δεν είχε δημοσιευτεί, οπότε δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο ανοιχτό πεδίο.
Ο José R Penadés περιέγραψε στο ραδιόφωνο του BBC πως έγραψε email στη Google για να ρωτήσει εάν έχουν πρόσβαση, στον υπολογιστή του, και εάν το αποτέλεσμα είναι σωστό. Η απάντηση από τον τεχνολογικό γίγαντα ήταν ότι δεν είχε πρόσβαση.
Η πλήρης δεκαετία που ξόδεψαν οι επιστήμονες περιλαμβάνει επίσης τον χρόνο που χρειάστηκε για να αποδειχθεί η έρευνα, ο οποίος από μόνος του ήταν πολλά χρόνια. Λένε όμως ότι, αν είχαν την υπόθεση από την αρχή του έργο