Με κέρδη ρεκόρ αποχαιρετούν το 2023 οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να ατενίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία το 2024, «ποντάροντας» κατά κύριο λόγο σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο υψηλός πληθωρισμός, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν φάνηκε αρκετό για να ανακόψει το ανοδικό τέμπο των χρηματιστηριακών δεικτών.
Οι αγορές ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ, καθώς και οι δύο Κεντρικές Τράπεζες διέκοψαν την αύξηση των επιτοκίων και ετοιμάζονται πλέον για μειώσεις, βάζοντας τέλος στον «κύκλο μιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής».
Ο Dow Jones δείκτης βαρόμετρο της Γουόλ Στριτ κλείνει την χρονιά με κέρδη μεγαλύτερα του 24%. Στην Ευρώπη ο δείκτης στη Φρανκφούρτη αποχαιρετά το 2023 με άνοδο της τάξης του 18%, ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 14% ενώ κέρδη ρεκόρ μεγαλύτερα του 26% καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Στο Σίτι του Λονδίνου ο δείκτης αν και με θετικό πρόσημο καταγράφει τα μικρότερα κέρδη 2,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προς το τέλος της καλύτερης χρονιάς των τελευταίων 3 ετών οδεύει και η τιμή του χρυσού Το πολύτιμο μέταλλο πήρε δυνάμεις από την αισιοδοξία ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, από τη διολίσθηση του δολαρίου σε χαμηλά πολλών μηνών καθώς και από τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Υπέρ του πολύτιμου μετάλλου λειτουργούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις, που αυξάνουν τη ζήτηση από τους επενδυτές “ασφαλών καταφυγίων”. Ο χρυσός κινείται στην περιοχή των 2.075 δολαρίων ανά ουγγιά καταγράφοντας σε ετήσια βάση κέρδη μεγαλύτερα του 14%.
Το 2023 όμως έλαμψε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφοντας υψηλά ρεκόρ ενώ ο κύριος δείκτης μετρά συνολικά ετήσια κέρδη της τάξης περίπου του 40%. Οι τράπεζες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αποδόσεων. Καλές οι προοπτικές και για τη νέα χρονιά.
Τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα σε όλες τις συναλλαγές όπως συμβαίνει και με τα παραδοσιακά νομίσματα και η εμπλοκή των τραπεζών σε αυτό το σύστημα είναι αναγκαία σημειώνει σε συνέντευξη του στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη ο κ. Κωνσταντίνος Δράκος Αντιπρύτανης και Καθηγητής Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι επιδιώκουν με μετατροπές συμβάσεων και απειλές απόλυσης να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος από τις τριετίες που ξεπαγώνουν με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στην συμπλήρωση τριετίας σπεύδουν να εκτυπώσουν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας προκειμένου να κλειδώσουν την προσαύξηση στις αποδοχές τους.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
ΠΗΓΗ: ERT