Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Θαλάσσια Ασφάλεια
Εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της Συνεδρίασης Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, με κεντρικό θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Σκοπός αυτής της συνεδρίασης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ασφάλεια παγκοσμίως, με την Ελλάδα να επιδιώκει να αναδείξει την αναγκαιότητα της θαλάσσιας ασφάλειας ως έναν κρίσιμο πυλώνα για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.
Η συγκεκριμένη θεματική συνεδρίαση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤΝews, Νίκο Μελέτη, η Ελλάδα έχει επιλέξει το θέμα αυτό προκειμένου να ενισχύσει τη θαλάσσια ασφάλεια μέσω της διεθνούς συνεργασίας για τη σταθερότητα στον κόσμο, κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού η χώρα μας είναι σημαντική ναυτική δύναμη στην εμπορική ναυτιλία. Επιπλέον, η θαλάσσια ασφάλεια έχει αποκτήσει πολυσχιδή γεωπολιτική και γεωστρατηγική διάσταση τα τελευταία χρόνια.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από δύο εισηγητές, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Μελίνα Τραυλού.
Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει στη συνέχεια την προεδρία της συνεδρίασης, όπου αναμένεται να επισημάνει τις απειλές που επηρεάζουν την θαλάσσια ασφάλεια και τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Κεντρικές απειλές περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, την κλιματική αλλαγή, καθώς και υβριδικές απειλές που αναδύονται, οι οποίες επηρεάζουν τη θαλάσσια ασφάλεια και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Η ανάγκη για διεθνή συνεργασία καθώς και για μια συνολική και σφαιρική προσέγγιση στα παραπάνω ζητήματα θα τονιστεί ιδιαίτερα. Η αύξηση των εντάσεων αναφορικά με θαλάσσια ζητήματα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία.
Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει επίσης το πρόσφατο περιστατικό με το ελληνικό πλοίο «Σούνιο», το οποίο υπήρξε στόχος επίθεσης και απειλούσε να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που αντιμετωπίστηκε με τη στήριξη της διεθνούς συνεργασίας.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία εξασφάλισης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας των δραστηριοτήτων, όπως είναι η διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας και των δεδομένων, σημειώνοντας ότι αυτό έχει σαφή αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κεντρική πτυχή της αντιμετώπισης των προβλημάτων στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας αποτελεί ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας, όπως θα επισημάνει ο Πρωθυπουργός. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει ηγηθεί προσπαθειών για την αντιμετώπιση των απειλών στην θαλάσσια ασφάλεια, συμμετέχοντας σε τρεις σημαντικές ειρηνευτικές αποστολές στη Σομαλία, τη Λιβύη και την Ερυθρά Θάλασσα.
Μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, θα τοποθετηθούν και οι εκπρόσωποι των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσουν περιφερειακά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, δεδομένων των πρόσφατων προσπαθειών για την επανάληψη διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, θα εγκαινιάσει μια έκθεση με τίτλο «Θάλαττα» στο εκθεσιακό χώρο των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα παρουσιαστούν έντεκα έργα που έχουν προσφερθεί από την Εθνική Πινακοθήκη.
Σημαντικές Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη και σε συνέντευξή του στο CNN μίλησε για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απειλών, αναφερόμενος και σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τη Γάζα. Στην συνέντευξή του, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας, τονίζοντας ότι «το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης». Ξεκαθάρισε ότι η αναβάθμιση της θαλάσσιας ασφάλειας είναι απολύτως απαραίτητη και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις περιλαμβάνουν την κλιματική κρίση και τις κυβερνοεπιθέσεις. Η Ελλάδα προτείνει ένα νέο πλαίσιο με σκοπό να ενισχυθεί η ελευθερία και να προληφθούν όλοι οι τύποι υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας και της πειρατείας, που επηρεάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν παγκόσμια απάντηση» δήλωσε σχετικά.
Επιπλέον, ο Υπουργός τονίζει τις πρόοδοι της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο Γεραπετρίτης θα προεδρεύσει σε δύο ακόμη σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων σε εμπόλεμες περιοχές και για τη Συρία, όπου οι εξελίξεις είναι κρίσιμες.