Από την πώληση της Ακτωρ και του υπόλοιπου 25% της «Ανεμος» – Εστιάζει σε παραχωρήσεις και επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.
Συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει ο όμιλος Ελλάκτωρ εφόσον ολοκληρώσει με επιτυχία τη δρομολογούμενη πώληση της θυγατρικής Ακτωρ, αλλά και του υπόλοιπου 25% που ελέγχει στην «Ανεμος», την εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Motor Oil πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόθεση της διοίκησης είναι να έχει ολοκληρώσει τις συμφωνίες για τη μεταβίβαση και των δύο αυτών περιουσιακών στοιχείων εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει την άντληση της απαιτούμενης ρευστότητας για τη σημαντική ενίσχυση του τομέα των παραχωρήσεων, που σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε «ατμομηχανή» των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου Ελλάκτωρ τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος και βασικότατος στόχος είναι ασφαλώς η ανάληψη της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί και στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της REDS στην αγορά ακινήτων, που προβλέπει έργα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Για τον σκοπό αυτόν, ελήφθη, μεταξύ άλλων, η απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Ακτωρ, με το σχήμα τής κυπριακών συμφερόντων εταιρείας Wade Adams και τον κ. Δημήτρη Κούτρα. Ο τελευταίος επιχειρεί την επιστροφή του στα ηνία της εταιρείας που «έχτισε» για 40 χρόνια και από την οποία υποχρεώθηκε σε αποχώρηση πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν η Ελλάκτωρ πέρασε υπό τον έλεγχο των αδελφών Καλλιτσάντση. Χθες, ανακοινώθηκε κι επισήμως η έναρξη μιας περιόδου τριών εβδομάδων αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το τίμημα πώλησης της Ακτωρ, η οποία «μεσουράνησε» επί ηγεσίας Δημ. Κούτρα, κυρίως τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 170-180 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ποσοστό 60%-70% της Ακτωρ θα αποκτηθεί από τη Wade Adams και το υπόλοιπο ποσοστό από την Adamas του κ. Κούτρα.
Αντικείμενο της συμφωνίας, παράλληλα, είναι η αποκλειστική συνεργασία μεταξύ του ομίλου Ελλάκτωρ και της Ακτωρ. Ουσιαστικά, όποτε η πρώτη θα χρειάζεται κατασκευαστικό εταίρο, θα επιλέγει την Ακτωρ. Για παράδειγμα, σε όσους διαγωνισμούς διεκδικεί σήμερα αντικείμενο η Ακτωρ Παραχωρήσεις (όπου απαιτούνται παράλληλα και κατασκευαστικές εργασίες), θα συνασπιστεί με την Ακτωρ. Πρόκειται για δεκάδες διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, αλλά και έργα παραχώρησης, όπως π.χ. το τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά – Χερσόνησος.
Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι ενδιαφέρον για την αγορά της Ακτωρ, και μάλιστα με έγγραφο και επίσημο τρόπο, εξέφρασε και η Intrakat, δείγμα της φιλοδοξίας της νέας διοίκησης να μεγεθύνει την εισηγμένη και να την αναδείξει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομίλων του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτός ήταν και ο λόγος, που αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Εντέλει προκρίθηκε η πρόταση του σχήματος Wade Adams και Δ. Κούτρα, καθώς κρίθηκε πιο συμφέρουσα, για σειρά από λόγους. Κατ’ αρχάς, η πώληση της Ακτωρ στην Intrakat θεωρήθηκε ότι θα ενίσχυε έναν άμεσο ανταγωνιστή στον τομέα των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα θα περιόριζε σημαντικά τις επιλογές της Ελλάκτωρ σε ό,τι αφορά την αναζήτηση κατασκευαστικού εταίρου για τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ που διεκδικεί. Ταυτόχρονα, θεωρήθηκε ότι μια συμφωνία με την Intrakat θα ήγειρε πιθανή παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαδικασία που θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση της πώλησης, χωρίς να εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν τυχόν ζητήματα και περιορισμοί στο μέλλον. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η Επ. Ανταγωνισμού να έθετε κάποιους όρους για να εγκρίνει τη συμφωνία πώλησης, κάτι που αποκλείεται να συμβεί με την περίπτωση της Wade Adams και του κ. Κούτρα, καθώς δεν έχουν παρουσία στον τομέα των δημοσίων έργων στην ελληνική αγορά.
Πράσινη ενέργεια
Το επόμενο βήμα για τον όμιλο Ελλάκτωρ αφορά την πώληση και του υπόλοιπου 25% που ελέγχει στην «Ανεμος», με πιθανότερο αγοραστή τον ίδιο τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) ή κάποιον επενδυτή που θα τυγχάνει της αποδοχής του τελευταίου. Παράλληλα, θεωρείται πιθανή και η πώληση της δραστηριότητας της διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή της θυγατρικής Ηλέκτωρ. Ο βασικός ενδιαφερόμενος θα είναι και στην περίπτωση αυτή ο όμιλος Βαρδινογιάννη.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr