Ηγετικός Ρόλος της ΑΑΔΕ στην Αναβάθμιση της Φορολογικής Εκπαίδευσης στη Σερβία
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της και τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της διεθνούς φορολογικής εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής κράτους μέλους στο έργο «Περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης της Δημοκρατίας της Σερβίας» (SR 22 IPA FI 01 24). Η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) και με τη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, στοχεύει στην αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε καίριους τομείς της φορολογικής διοίκησης της Σερβίας.
Στρατηγική Συνεργασία και Προοπτικές
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης Twinning, μια σημαντική πρωτοβουλία που προάγει τη συνεργασία ανάμεσα στις δημόσιες διοικήσεις κράτων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών εταίρων. Μέσω αυτής της συνεργασίας, επιδιώκεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας,** εστιάζοντας στην ενίσχυση των θεσμικών, εκπαιδευτικών, διαχειριστικών και οργανωτικών δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης της Σερβίας.** Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, προβάλλοντας τον ενεργό ρόλο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στην προώθηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας της σερβικής φορολογικής υπηρεσίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του έργου, διασφαλίζοντας ότι οι νέες πρακτικές ευθυγραμμίζονται με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Εξειδίκευση και Προετοιμασία της Εκπαίδευσης
Στην υλοποίηση του έργου, κεντρικό ρόλο αναλαμβάνουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία (ΦΟΤΑ) της ΑΑΔΕ. **Από την ίδρυσή της το 2017, η Ακαδημία έχει υλοποιήσει πάνω από 1.300 εκπαιδευτικά προγράμματα, συγκεντρώνοντας περίπου 60.000 συμμετοχές υπαλλήλων.** Η προηγούμενη εμπειρία της Ακαδημίας σε πολυμερή έργα τεχνικής βοήθειας αποδεικνύει τη δυνατότητά της να υποστηρίξει την ανάπτυξη της φορολογικής διοίκησης και σε άλλες χώρες, όπως συνέβη με την Ίδρυση της Σχολής Φορολογικής Εκπαίδευσης της NAFA στη Ρουμανία, εντός του Ενδο-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων (IOTA).
Η διεθνής συνεργασία επεκτείνεται και στην κατάρτιση στελεχών της αλβανικής Τελωνειακής Υπηρεσίας σε θέματα τελωνειακών ελέγχων και οικονομικών εγκλημάτων. Επιπλέον, οργανώθηκαν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα με το δίκτυο CELBET, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης διασυνοριακής συνεργασίας.
Διαχείριση και Χρηματοδότηση του Έργου
Η οργάνωση και διαχείριση του έργου πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Διοικητή της ΑΑΔΕ, με τη συμμετοχή έμπειρων νομικών που διαθέτουν εκτενή γνώση και εμπειρία στη διοίκηση σύνθετων έργων τεχνικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο. Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Απριλίου 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027. Οι δραστηριότητες του έργου πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2025 και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1.500.000 ευρώ, ο οποίος χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης προγραμμάτων διδυμοποίησης (twinning).