Αντίκτυποι της Ανόδου της Θάλασσας στα Νησιά της Σιέρα Λεόνε
Βαδίζοντας στα νερά που φτάνουν μέχρι τα γόνατα, ο Χασάν Κάργκμπο δείχνει τον απέραντο ωκεανό μπροστά του, ο οποίος συνεχώς διαβρώνει τη γη και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των κατοίκων του νησιού του, που βρίσκεται ανοικτά της Σιέρα Λεόνε. Ο Κάργκμπο θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που το μέρος αυτό ήταν το σπίτι του και φιλοξενούσε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο πλέον έχει καταστραφεί από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.
Τα πέντε τελευταία χρόνια, ο 35χρονος ψαράς έχει βιώσει τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα νερά του Ατλαντικού συνεχίζουν να ανυψώνονται, απειλώντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη δυτική Αφρική και διαβρώνοντας μεγάλες εκτάσεις της γης στο νησί του.
Η κοινότητα του Νιανγκάι, που βρίσκεται ανάμεσα στα Νησιά των Χελωνών, έχει συμβάλει ελάχιστα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία κυρίως οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την καύση ορυκτών καυσίμων. Παρά ταύτα, έχουν χαρακτηριστεί ως οι πρώτοι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες να οδηγούν στη διάλυση παγετώνων και στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών γύρω από το αρχιπέλαγος.
Οι κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους ξανά και ξανά, καταφεύγοντας όλο και πιο βαθιά στο εσωτερικό του νησιού. Μία αποστολή του AFP, έπειτα από ένα επτάωρο ταξίδι με κανό μέσα σε ταραγμένα νερά από την πρωτεύουσα Φριτάουν, κατάφερε να επισκεφθεί την κοινότητα.
Κατά την άφιξή τους στο Νιανγκάι, το σκηνικό προμηνύει τις καταστροφές που έφερε η ανόδος της θάλασσας: ξεριζωμένοι φοίνικες, παραλίες γεμάτες κίτρινα φύλλα και υπολείμματα, καθώς και σακιά με άμμο που λειτουργούν ως προσωρινά αναχώματα. Μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια, το νησί έχει χάσει τα δύο τρίτα της συνολικής του έκτασης, με τα σημερινά του όρια να είναι μόλις 200 μέτρα μήκος και 100 μέτρα πλάτος.
Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
Προτού το Νιανγκάι αριθμούσε περίπου χίλιους κατοίκους, αλλά σήμερα, σύμφωνα με τους τοπικούς ηγέτες, έχουν απομείνει λιγότεροι από 300. Οι κάτοικοι παλεύουν με την καθημερινότητά τους, περιβάλλονται από σκηνές φτιαγμένες από λευκούς μουσαμάδες, χωρίς επαρκή πόρους για βασικές ανάγκες όπως νερό, τουαλέτες και ιατρικές εγκαταστάσεις.
Η φτωχή Σιέρα Λεόνε είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος των ακτών της απειλούνται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η χώρα αυτή είναι «ιδιαίτερα ευάλωτη» στις συνέπειες της διάβρωσης και της κλιματικής αλλαγής που επιδεινώνονται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ο ψαράς και κοινοτικός αρχηγός, Αμιντού Μπουρέ, κοιτάζοντας τη θάλασσα, αναφέρει ότι στην περιοχή όπου κατοικούσαν προηγουμένως υπήρχαν πολλά δέντρα που καταστράφηκαν. «Το νερό πάντα έρχεται και καταστρέφει τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια, ζητούμε περισσότερη βοήθεια» φωνάζει.
Ο Κάργκμπο εξηγεί ότι η οικογένειά του έχει ήδη χάσει περισσότερες από μία φορές το σπίτι της, ενώ η απειλή του νερού είναι συνεχής. Δηλώνει ότι αμφιβάλλει εάν το Νιανγκάι θα συνεχίσει να υπάρχει, καθώς μόλις προετοιμάζεται για τη μετακόμιση σε άλλο νησί, όπου το έδαφος είναι λιγότερο επίπεδο. Το κόστος κατασκευών τον απασχολεί, όπως και οι χαμηλές αποδοχές του ως ψαράς.
Μια Σοβαρή Κρίση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Σιέρα Λεόνε, Τζίγουο Αμπντουλάι, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στα νησιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο εκτάκτου ανάγκης. «Είναι θλιβερό να βλέπεις πόσο καταστροφική είναι η κατάσταση για τους ανθρώπους», τόνισε. Αύριο, οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι καταβάλλουν μια ακόμη προσπάθεια να απομακρύνουν τα αντικείμενα τους από τα φουσκωμένα νερά.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι κάτοικοι του Νιανγκάι και του Πλάντεϊν δηλώνουν ότι νιώθουν εγκαταλειμμένοι από τις αρχές, καθώς τα σπίτια τους διαλυούνται. «Όταν η θάλασσα καταλαμβάνει τα πάντα, η κουλτούρα μας χάνεται. Η κλιματική αλλαγή εξαφανίζει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής», συμπληρώνει ο Ραχάλ, περιβαλλοντολόγος από τη Σιέρα Λεόνε.
Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, καθώς οι κάτοικοι περιμένουν να δουν πώς θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους μπροστά σε έναν αυξανόμενο εχθρό: το νερό.