Ελληνική Αντίδραση στη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ
«Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε ανυπόστατες ή άκυρες συμφωνίες», ανέφεραν διπλωματικές πηγές σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ. Η Λιβύη, στηριγμένη στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητεί τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Οι Λίβυοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική οριοθέτηση παραβιάζει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί. Ωστόσο, οι χάρτες που προσκομίζουν αναφέρουν με διακεκομμένη γραμμή τα σύνορα με την Ελλάδα, όπως τους διεκδικούν βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτά τα όρια παραβιάζουν την εδαφική επήρεια των ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, προκαλώντας σημαντική ζημιά στα εθνικά συμφέροντα.
Αναμένοντας αυτή την εξέλιξη, η Αθήνα προγραμματίζει να απαντήσει με αντίστοιχη επιστολή στον ΟΗΕ, η οποία θα αποτυπώνει την ελληνική θέση και θα απορρίπτει τις προειδοποιήσεις αναφορικά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επιστολή θα τονίζει επίσης την πλήρη αντίθεση του τουρκολιβυκού μνημονίου προς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό διεθνές δίκαιο.
Καθορισμός Θέσεων και Αντίκτυποι
Όσον αφορά την κίνηση της Λιβύης να αποστείλει ρηματική διακοίνωση για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο διπλωματικός αναλυτής Νίκος Μελέτης αναφέρει ότι είναι συνήθης πρακτική όταν προκύπτουν διαφορές. Η ρηματική διακοίνωση των Λιβύων αποσκοπεί στο να επισημάνει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης.
Η λιβυκή πλευρά είναι ανήσυχη εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ορίσει τη μέση γραμμή βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και έχει ήδη αρχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές που οι ίδιες εμπεριέχουν δυνητικά πλούτο από φυσικές πηγές, με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να αναζητούν τις ευκαιρίες αυτές.
Σχετικά με την πρόταση διάλογου που προανέφεραν οι Λίβυοι, ο Νίκος Μελέτης σημειώνει την πρόθεση τους για διάδοση και διαπραγμάτευση. Ο Γ. Γεραπετρίτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βεγγάζη, προώθησε την ιδέα δημιουργίας τεχνοκρατικών ομάδων για τη συζήτηση της οριοθέτησης, και παρόμοια πρωτοβουλία αναμένεται να δρομολογηθεί και στην Τρίπολη.
Σημαντική είναι η ανάγκη πίεσης προς τη Λιβύη, ώστε να εισέλθει σε διάλογο, παρόλο που αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια, με τελικό στόχο τη Χάγη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, εφόσον οι διαφορές φτάσουν σε αυτό το επίπεδο.
Αυστηρή Αντίδραση από την Αθήνα
«Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς καμία νομική βάση», αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα, ως γειτονική χώρα, έχει δηλώσει τη διάθεση της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Λιβύη αμφισβητεί φοβερά τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία έχουν χαραχθεί τα οικόπεδα δυτικά και νότια της Κρήτης για έρευνες. Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνει επίσημα τη διεκδίκησή της, επικαλούμενη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από οποιαδήποτε αντίδραση και θα συνεχίσει με υπευθυνότητα την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ
Στη ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης, η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποιεί ότι οι ενέργειες της Ελλάδας συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς σκοπεύουν να επιβάλουν τετελεσμένα σε περιοχές που αποκαλούνται «λιβυκές». Αυτές οι περιοχές αποτελούν αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των δύο κρατών.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Λιβύη, βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εφόσον υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες.
Ανάλυση: Νίκος Μελέτης
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης