Συμφωνία Εκεχειρίας Μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Η Ινδία και το Πακιστάν ανακοινώσαν χθες Σάββατο τη συμφωνία τους για κατάπαυση του πυρός ύστερα από τέσσερις ημέρες εκρηκτικών συγκρούσεων. Παρά την αλληλεπίδραση αυτή, η εκεχειρία φαίνεται να είναι εύθραυστη, καθώς οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της συμφωνίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, δήλωσε: «Καλούμε το Πακιστάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις και να διαχειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη στο ινδικό Κασμίρ, όπου η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση για την αποτροπή επιθέσεων.
Στις περιοχές του Κασμίρ που ελέγχει το Πακιστάν, αξιωματούχοι ενημέρωσαν το AFP για «σποραδικές ανταλλαγές πυρών» σε τρία σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, η οποία καθορίζει τα de facto σύνορα στα διαφιλονικούμενα εδάφη.
Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η δέσμευση του Πακιστάν να τηρήσει την εκεχειρία παραμένει σε ισχύ και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διαχειρίζονται την κατάσταση με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, κατηγορώντας παράλληλα την Ινδία για παραβιάσεις.
Από την Τετάρτη, οι δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είχαν εμπλακεί στη χειρότερη κρίση τους εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας διεθνή ανησυχία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός, χαιρετίζοντας τη «κοινή λογική» που έδειξαν οι ηγέτες των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία μέσω ανάρτησής του στο Χ (πρώην Twitter), δηλώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός έχει άμεση ισχύ: «Το Πακιστάν έχει πάντα επιδιώξει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».
Επίσης, κυβερνητικοί κύκλοι από το Νέο Δελχί δήλωσαν ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε «χάρη σε απευθείας διαπραγμάτευση» και υπερθεμάτισαν ότι οι δύο χώρες σκόπευαν να εστιάσουν αποκλειστικά στη διακοπή των εχθροπραξιών.
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε θετικά στη συμφωνία, με τις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες να την υποδέχονται ως «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και η Κίνα, δήλωσαν την ελπίδα τους για μια «διαρκή ειρήνη» στην περιοχή.
Αν και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός αποτέλεσε ανακούφιση για τους κατοίκους των περιοχών του Κασμίρ. Για τον Ιμράν Μιρ, έναν 30χρονο επιχειρηματία από το πακιστανικό Κασμίρ, η παύση των εχθροπραξιών είναι «πραγματικά ευπρόσδεκτη», καθώς οι κάτοικοι κοντά στη Γραμμή Ελέγχου υποφέρουν περισσότερο στις συγκρούσεις. Στο ινδικό Κασμίρ, ο Ομάρ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα τη φροντίδα των τραυματιών.
Η πρόσφατη αύξηση της έντασης εκδηλώθηκε με την επίθεση που συγκλόνισε την Ινδία στις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 αμάχους σε τουριστικό αξιοθέατο στο ινδικό Κασμίρ. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική ομάδα που φέρει την ευθύνη για το μακελειό, κάτι που η πακιστανική κυβέρνηση αρνείται.
Μετά την επιδείνωση της κατάστασης, η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν επιθέσεις σε στρατιωτικές τοποθεσίες εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης της εκεχειρίας, το Πακιστάν άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του, ενώ στην Ινδία, αρκετές αεροπορικές πτήσεις παραμένουν ανενεργές.