Η Σημερινή Κατάσταση σχετικά με το Πρόγραμμα F-35 και τη Τουρκία
Ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκέγκορι Μικς, απέρριψε κατηγορηματικά την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Η Τουρκία, από την πλευρά της, προσπαθεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία μέσω διπλωματικών διαύλων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εθνικιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Turkiye.
Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης
Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την ελληνική διασπορά στη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής Μικς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας. Δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των F-35 στην Τουρκία, εξηγώντας ότι «τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία. Θα προστατεύσουμε τη στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα ότι η ελευθερία, η ισότητα και η δημοκρατία αποτελούν κοινές αξίες των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συμμαχίας τους.
Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στην πώληση των F-35, εφόσον η Τουρκία θέσει εκτός λειτουργίας τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. Αυτή η δήλωση ενισχύει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις γύρω από την αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Δημοσίευμα της Turkiye αναφέρει ότι, παρά τη σκληρή στάση του Αμερικανικού βουλευτή, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της για την επανέναρξη της αμυντικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο χώρες προγραμματίζουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, όπου θα εξεταστούν οι κυρώσεις CAATSA και η πιθανή επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35.
«Την ερχόμενη εβδομάδα, μια τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε αυτές τις σημαντικές συνομιλίες. Στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα όπως η απαλλαγή από τις κυρώσεις CAATSA και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η ανακάλυψη νέων μονοπατιών συνεργασίας μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη μελλοντική πορεία της αμυντικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.