Η Κυβέρνηση Τραμπ Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για Απελάσεις Μεταναστών
Η κυβέρνηση Τραμπ υπέβαλε αίτηση σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να της επιτραπεί να απελαύνει μετανάστες βάσει ενός παλαιού νόμου, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κυρίως σε περιπτώσεις πολέμου. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης εστιάζει στην άποψη ότι τα δικαστήρια δεν θα πρέπει να αμφισβητούν την προεδρική εξουσία όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ, στις 15 Μαρτίου εκδόθηκε προσωρινή εντολή που ανέστειλε την απέλαση περισσότερων από 200 ατόμων, τα οποία είχαν παρουσιαστεί ως μέλη της συμμορίας Tren de Aragua. Αυτή η δράση της κυβέρνησης βασίστηκε στον νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798. Η συγκεκριμένη συμμορία, η οποία ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα, έχει πλέον χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Ουάσινγκτον.
Η εντολή του δικαστή επικυρώθηκε από ομοσπονδιακό εφετείο την περασμένη εβδομάδα. Ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την τελευταία χρήση του να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Μάχης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν Ιάπωνες, Γερμανοί και Ιταλοί μετανάστες απομακρύνθηκαν ή κρατήθηκαν σε στρατόπεδα.
Πολλοί νομικοί έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της επίκλησης αυτού του νόμου από την κυβέρνηση Τραμπ, τονίζοντας ότι δεν έχει βάσεις σε νομικά προηγούμενα. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελείται από συντηρητικούς δικαστές (6-3), εκ των οποίων τρεις έχουν διοριστεί από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της προσφυγής, ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να άρει την εντολή του δικαστή Μπόασμπεργκ. Το υπουργείο επισημαίνει ότι «αυτή η υπόθεση κινεί θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το ποιος αποφασίζει για τη διεξαγωγή ευαίσθητων επιχειρήσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια: ο πρόεδρος ή η δικαστική εξουσία;» «Το Σύνταγμα παρέχει μια ξεκάθαρη απάντηση: ο Πρόεδρος. Η Δημοκρατία δεν αντέχει μια διαφορετική προσέγγιση», προσθέτει η κυβέρνηση Τραμπ.
Η αμφισβήτηση της πολιτικής απέλασης έχει πυροδοτήσει μια έντονη δικαστική διαμάχη. Είναι ενδιαφέρον ότι η εφέτης Πατρίσια Μίλετ ανέφερε ότι οι Ναζί είχαν περισσότερα δικαιώματα από τους Βενεζουελάνους μετανάστες, καθώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι πρώτοι είχαν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια προτού απελαθούν.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, έχει δώσει προθεσμία στην αντίπαλη πλευρά να απαντήσει μέχρι την 1η Απριλίου. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έχει ζητήσει από τον δικαστή Μπόασμπεργκ να παρατείνει την αναστολή για δύο ακόμα εβδομάδες.
Σε μια σειρά επιθέσεων προς τον δικαστή, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται να υποστηρίζει την πολιτική των απελάσεων. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, πρόσφατα επισκέφτηκε φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου κρατούνται Βενεζουελάνοι μετανάστες, οι οποίοι απελάθηκαν στις 15 Μαρτίου. Η Νόεμ δήλωσε μέσω social media ότι «η κυβέρνηση Τραμπ και εγώ έχουμε ένα σαφές μήνυμα για τους παράνομους μετανάστες: ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ».
Η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία τονίζει την ανάγκη για «χρήση σκληρών μέτρων» απέναντι στην εισβολή μεταναστών που θεωρούνται εγκληματίες.