Αναλύση των Επιπτώσεων του Ισχυρού Σεισμού στη Μιανμάρ
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε μια σημαντική παρέμβαση στην εκπομπή του ΕΡΤNews αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την περασμένη Παρασκευή, αναλύοντας τις αιτίες και τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου. Ο σεισμός, με μέγεθος 7,7 βαθμών και εστιακό βάθος, έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές και έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη κατανόησης του σεισμικού προφίλ της περιοχής.
Ο καθηγητής Λέκκας τόνισε ότι «η ένταση και η καταστροφικότητα του σεισμού οφείλονται σε δύο κύριους παράγοντες: πρώτον, το μέγεθος της δόνησης και δεύτερον, το μικρό εστιακό βάθος». Αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλει στην έκταση των καταστροφών, που έχουν επηρεάσει ευρεία γεωγραφική περιοχή.
Η διεύθυνση των σεισμικών κυμάτων είναι επίσης καθοριστική. Ο καθηγητής εξήγησε ότι «το ρήγμα της περιοχής έχει κατεύθυνση Βορρά προς Νότο», γεγονός που σημαίνει ότι τα σεισμικά κύματα κατευθύνονται είτε προς την Κίνα είτε προς την Ταϊλάνδη, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τους κινδύνους.
Όσον αφορά το σεισμικό προφίλ της περιοχής, ο κ. Λέκκας σημείωσε την πολυπλοκότητα της γεωλογικής δομής, όπου συγκλίνουν δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες, η Ευρασιατική και η Ινδική. Αυτές οι πλάκες κινούνται παράλληλα και η αλληλεπίδρασή τους οδηγεί σε υψηλή σεισμικότητα, καθιστώντας την περιοχή ιδιαίτερα επιρρεπή σε σεισμικές δραστηριότητες.
Ο καθηγητής προχώρησε σε μία εκτίμηση των πιθανών θανάτων, υποδεικνύοντας ότι «ο αριθμός των νεκρών μπορεί να κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000». Αν και αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από γεωλογικά και γεωδυναμικά κριτήρια, η ακριβής εικόνα παραμένει αβέβαιη καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή είναι περιορισμένες.
Επιπλέον, ο καθηγητής υπογράμμισε τις ζημιές που έχουν εντοπιστεί στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Οι βλάβες αυτές, οι οποίες αναφέρονται κυρίως σε ψηλά κτίρια όπως κτίρια 20, 40 ή ακόμα και 60 ορόφων, οφείλονται στη συντονισμένη λειτουργία των σεισμικών κυμάτων με την ιδιοπερίοδο των κτιρίων αυτών βάσει της απόστασης που διανύουν.
Όσον αφορά τη μετά τον σεισμό δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι «θα απαιτηθεί ένας σεισμός της τάξης των 7,2 βαθμών για να εισέλθουμε σε φάση εκτόνωσης». Παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα αποτυγχάνει να προγνώσει τις μετασεισμικές δονήσεις, φαίνεται ότι η περιοχή θα συνεχίσει να πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς, τόσο προς την πλευρά της Κίνας όσο και της Ινδονησίας.
Η συνεχιζόμενη επιτήρηση της περιοχής και η ανάλυση των δεδομένων είναι κρίσιμες για την κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας και την προστασία των κατοίκων από μελλοντικές καταστροφές.