Γενοκτονία των Ποντίων: Μνήμη και Αναγνώριση
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του Ελληνισμού, με χιλιάδες θύματα και ανείπωτους πόνους. Περισσότεροι από 353.000 Πόντιοι Έλληνες υπέστησαν μαζικές σφαγές, φρικτά βασανιστήρια και εκτοπίσεις πριν από έναν αιώνα από τους Νεότουρκους. Οι πολλοί πέθαναν από την πείνα, τις κακουχίες και τις ασθένειες, ενώ όσοι γλίτωσαν εκδιώχθηκαν και βρέθηκαν στη Νότια Ρωσία και την Ελλάδα. Σήμερα, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας ζητείται με προσφορά από την Πολιτική ηγεσία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της μνήμης αυτών των ανθρώπων.
Η Μάχη για την Αναγνώριση
Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την αρχή της πιο τραγικής περιόδου για τους Πόντιους. Οι μαζικές σφαγές και οι εκτοπίσεις προκάλεσαν ένα τραγικό μαθηματικό πλαίσιο θανάτου σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σήμερα, η μνήμη αυτών των θύμάτων τιμάται και οι αρχές υπογραμμίζουν τη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η αναγνώριση αυτή δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στους πεσόντες, αλλά και βήμα προς την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και η κληρονομιά των Ποντίων, υπενθυμίζοντας ότι παρά τις δοκιμασίες τους, διατήρησαν την πολιτιστική τους ταυτότητα στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών στον αγώνα για αναγνώριση της γενοκτονίας, τονίζοντας ότι είναι καθήκον όλων μας και αποτελεί πανανθρώπινο στόχο. Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη γενοκτονία ως ένα οδυνηρό συλλογικό τραύμα και επανέλαβε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας πρέπει να συνοδεύεται από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκδήλωση Μνήμης στη Βουλή
Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι συμμετέχοντες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων με τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Ο αντιπρόεδρος του σώματος, Θανάσης Μπούρας, επισήμανε τη σημασία της μνήμης στην αποφυγή επανάληψης της βαρβαρότητας, λέγοντας ότι η ιστορία δεν παραγράφεται ποτέ. Οι ομιλίες των βουλευτών από όλα τα κόμματα υπογράμμισαν την ευθύνη των πολιτικών για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν ότι η ιστορική δικαίωση συσχετίζεται με κάθε δίκαιο αίτημα, διότι οι γενοκτονίες δεν αποτελούν μόνο εθνικά ζητήματα, αλλά είναι ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι ζήτημα εκδίκησης, αλλά δικαιοσύνης.
Σημαντική ήταν επίσης η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα που δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ πολλοί βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη διατήρησης της μνήμης ζωντανής, χρησιμοποιώντας την ως ένα εργαλείο ευθύνης και διεκδίκησης. Ο αγώνας για δικαιοσύνη και αναγνώριση παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, καθώς οι μνήμες δεν σβήνουν.»
Σημείωση: Αυτή την παραμονή, η πρόσοψη της Βουλής θα φωταγωγηθεί με το γράμμα «G», ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της γενοκτονίας.
Επιμέλεια: Γιάννης Φασουλάς