Μέχρι και 2,5 χρόνια απαιτούνται για να λάβει άδεια ένα κατάστημα –αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο–, ενώ εάν πρόκειται για κατάστημα που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο χρειάζονται 5 χρόνια, σύμφωνα με τη νεοσύστατη Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ).
Οι δυσκολίες, ωστόσο, δεν τελειώνουν εκεί, καθώς δεν έχει επέλθει ούτε η ενοποίηση των ελέγχων, κάτι που επίσης είχε διαφημιστεί και που μαζί με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων αποτελούσαν και μνημονιακές υποχρεώσεις.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η ΕΕΠΑΖ προτείνει τα εξής:
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό καταλληλότητας του ακινήτου τους για τη συγκεκριμένη χρήση. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει προδιαγραφές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών, κατάλληλες για τη χρήση του. Η ενοικιάστρια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με πολεοδομία ή άλλη υπηρεσία.
- Για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης δεν πρέπει να απαιτούνται έγγραφα από υπηρεσίες και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός μιας εβδομάδας και εντός 30 ημερών στην περίπτωση που το κατάστημα στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο.
- Η αδειοδότηση καταστήματος και ο έλεγχος καλής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται μόνο από δύο υπηρεσίες: μία υπηρεσία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το υπουργείο Οικονομικών.
- Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υποχρεωμένο εντός 48 ωρών να πιστοποιήσει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και την έναρξη λειτουργίας του.
- Επίσης η ΕΕΠΑΖ ζητεί επαναφορά των τιμών της ενέργειας για τα καταστήματα του κλάδου στα προ κρίσης επίπεδα, μέσω οριζόντιας ρύθμισης, προσαυξημένων το πολύ έως 30%.
Πηγή: newsbomb