Ανοιχτός Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο
Ο εθνικός διάλογος σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο και το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη. Η Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης και συνεργασίας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί τις μελλοντικές γενιές μαθητών.
«Δεν επιθυμούμε αιφνιδιασμούς. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και τη σταθερότητα στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνοντάς του γερά θεμέλια και προοπτική», δήλωσε η Υπουργός. Διαβεβαίωσε ότι «κανένας κίνδυνος δεν θα υπάρξει για τις σημερινές τάξεις, καθώς οι αλλαγές θα σχεδιαστούν με προσοχή και με βάση τις ανάγκες των μαθητών». Έτσι, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, η συζήτηση αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου και εφαρμόσιμου πλαισίου για το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα εφαρμοστεί μετά το 2029.
Η Υπουργός σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση και ότι οι μαθητές που βρίσκονται σήμερα στο Λύκειο δεν θα πρέπει να υποστούν ξαφνικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τους αποπροσανατολίσουν κατά την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις. «Η σειρά των αλλαγών θα είναι προγραμματισμένη και υπολογισμένη κατάλληλα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές», τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Υπουργός συμφώνησε με τον τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Παραστατίδη, ότι «η σημερινή συζήτηση αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν ουσιαστικό και αξιόπιστο διάλογο με στόχο τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ». Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, στόχος είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, δίνοντας έμφαση στη συνολική αναβάθμιση της μαθησιακής διαδρομής και της προόδου κάθε μαθητή.
Προκλήσεις και Στρατηγικές Σχεδίασης
Η Υπουργός ανέφερε ότι το Εθνικό Απολυτήριο δεν πρέπει να είναι απλά μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά μία μακροχρόνια διαδικασία σχεδίασης και εφαρμογής που θα συνεχιζόταν ανεξάρτητα από τις πολιτικές θητείες. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο εκπαιδευτικός διάλογος απαιτεί βάθος χρόνου και συνεχή προσπάθεια για να αποδώσει καρπούς», παρατήρησε η κ. Ζαχαράκη.
Η Υπουργός επεσήμανε τη σημασία συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και επιστήμονες για τον επαναστατικό σχεδιασμό του νέου σχολείου και της διαδικασίας εκπαίδευσης. «Η εκπαίδευση κι η αξιολόγηση δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά επικεντρωμένες στις εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη συνολική πορεία και την ανάπτυξη του μαθητή», ανέφερε.
Σημαντικές Επισημάνσεις και Ανάγκες Στρατηγικής
Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε επίσης τις σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτές συχνά προκαλούν άγχος και πίεση στους μαθητές. «Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό εφήβων υφίσταται συμπτώματα άγχους κατά την προετοιμασία και εκτέλεση των εξετάσεων», δήλωσε.
Ανέφερε επίσης την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του θεσμού των εξετάσεων και την σύνδεση τους με το Εθνικό Απολυτήριο, όπως αυτό εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Ο σχεδιασμός νέων εκπαιδευτικών βιβλίων και προγραμμάτων είναι ήδη σε εξέλιξη και θα είναι διαθέσιμα για αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς από τον Σεπτέμβριο του 2025», προσέθεσε.
Η Υπουργός κατέληξε να αναφέρει ότι επιθυμεί να υπάρχει συνεχής διάλογος, ανοιχτός και ειλικρινής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προγραμματισμένη με σαφή χρονοδιάγραμμα. «Η εκπαίδευση είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί συνεργασία για το καλό της κοινωνίας και των μαθητών μας», τόνισε.
Διαφορετικές Απόψεις και Αντιδράσεις
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επεσήμανε τη σημασία της διακομματικής συναίνεσης και συνεργασίας για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και την αξία του Εθνικού Απολυτηρίου. Δήλωσε ότι το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα έχει απαξιωθεί και πως υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης διατύπωσαν ανησυχίες αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση των πανελλαδικών εξετάσεων και τονίζοντας ότι απαιτείται επαναστατική μεταρρύθμιση και όχι απλά αναγκαίες μεταβολές. Οι προτάσεις τους κρίθηκαν σημαντικές για την αναβάθμιση και την εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός διαπίστωσε τις ανισότητες που ενισχύονται από το τρέχον σύστημα και ζήτησε την ενίσχυση της ποιότητας εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές.
Η αναγκαιότητα του διαλόγου συνεχώς υπογραμμίζεται από τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα είναι επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους, με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας.