Ανησυχία για τη Στρατιωτική Υποστήριξη της Ουκρανίας
Η Ουκρανία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν την αποστολή ορισμένων οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της. Αυτή η αιφνιδιαστική ανακοίνωση έγινε δεκτή με σοκ από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατανοούν τη σημασία της αμερικανικής βοήθειας στην τρέχουσα στρατηγική τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επικαλέστηκε «ανησυχία» σχετικά με τη «μείωση» των αμερικανικών αποθεμάτων. Η εν λόγω ενέργεια έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναδειχθεί σε βασικό στρατιωτικό εταίρο της Ουκρανίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και η στρατηγική υποστήριξη έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στον ισχυρό ρωσικό στρατό.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί επισήμως από την Ουάσινγκτον για αυτήν την απόφαση και κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη και να διευκρινίσουν τη θέση τους το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Κίεβο, Τζο Γκίνκελ, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποστήριξη των αμυντικών ικανοτήτων της Ουκρανίας μπορεί να ενθαρρύνει την επιτιθέμενη πλευρά να συνεχίσει τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι αποστολές που έχουν διακοπεί περιλαμβάνουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, τα συστήματα ακριβείας του πυροβολικού και τους πυραύλους Hellfire. Αυτή η εξέλιξη έχει εντείνει την ανησυχία μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες προειδοποιούν ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός είναι καλύτερα εξοπλισμένος και πολυάριθμος.
Η αντίδραση του κόσμου της Ουκρανίας είναι έντονη, με κατοίκους του Κιέβου να δηλώνουν, «Αν δεν μας υποστηρίξουν, είναι σαν να συντάσσονται με την πλευρά του κακού» και «Η Ουκρανία παραδόθηκε στον Πούτιν». Οπως ήταν αναμενόμενο, το Κρεμλίνο αντέδρασε με ικανοποίηση στην ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, με εκπρόσωπο να δηλώνει ότι αυτό «θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου». Ωστόσο, για τον αναλυτή Shashank Joshi του RUSI του Λονδίνου, αυτή η απόφαση είναι πιθανό να μειώσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να διαπραγματευτεί σοβαρά.
Μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το think tank CSIS προειδοποιούσε σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί μακροπρόθεσμα απέναντι στη Ρωσία αν διακοπεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, την οποία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι. Αυτό καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη για μια σαφή και σταθερή στρατηγική υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να διασφαλιστεί η αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.