Αλλαγές και Καταγγελίες στον Τομέα των Ιδίων Ασφαλιστικών Συμβολαίων Υγείας
Οι πρόσφατες καταγγελίες γύρω από τα ισόβια συμβόλαια υγείας έχει προκαλέσει την προσοχή των αρμόδιων αρχών, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές από ασφαλιστικές εταιρείες. Πριν από λίγους μήνες, οι συγκεκριμένες εταιρείες προσπάθησαν να επιβάλουν αυξήσεις άνω του 15% στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά τελικά αυτό περιορίστηκε σε 7% ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Τώρα, υπάρχει ανησυχία ότι οι όροι αποζημίωσης των ασφαλισμένων θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το δυσμενέστερο.
Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε την απόσυρση μιας προτεινόμενης απόφασής της μετά από τις αντιδράσεις των καταναλωτών και τις καταγγελίες που έχουν δεχθεί από την ΕΚΠΟΙΖΩ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλαγές στην πολιτική αποζημίωσης θα ίσχυαν μόνο εάν οι ασφαλισμένοι επέλεγαν νοσοκομείο εκτός του δικτύου συμβεβλημένων.
Στην ανακοίνωσή της, η Εθνική Ασφαλιστική τόνισε πως «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αναστολή της εφαρμογής του νέου μοντέλου, αναμένοντας και το νέο Δείκτη Υγείας από την ΕΛΣΤΑΤ». Αυτή η διατύπωση υποδηλώνει την προθυμία της εταιρείας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ασφαλισμένων.
Η αρχική πρόταση αφορούσε μια προσαρμογή στην πρακτική της αποζημίωσης για ένα περιορισμένο τμήμα του χαρτοφυλακίου συμβολαίων υγείας που αφορά περίπου το 4% των ασφαλισμένων. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ορθή χρήση των παροχών υγείας, ώστε να μειωθούν οι αυξημένες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι επέλεγαν νοσοκομείο εκτός του δικτύου, θα ίσχυε μια νέα απολογιστική διαδικασία αποζημίωσης.
Κυβερνητική Παρέμβαση
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε προηγουμένως καλέσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να τηρούν τους συμφωνηθέντες όρους με τους κατόχους των συμβολαίων. Τόνισε ότι έχουν γίνει καταγγελίες σχετικά με μονομερείς αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης και προέτρεψε τους πολίτες να καταγγείλουν τέτοιες περιπτώσεις στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. «Έχω δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τις υποθέσεις αυτές για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να ανακαλέσουν τις επιστολές που απέστειλαν στους πελάτες τους, αναφέροντας: «Ποιος λέει ότι ένας πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικό συμβόλαιο έχει τα χρήματα να πληρώσει μετρητά;» Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες τηρούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει.
Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται κατά των περίπου 255.000 ενεργών ισόβιων συμβολαίων υγείας, πιστεύοντας ότι αυτές οι συμβάσεις τους προκαλούν οικονομικές ζημιές. Η νομοθεσία εύκολα επιτρέπει την επιβολή προστίμων έως και 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για παράνομες εμπορικές πρακτικές, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις. Οι ασφαλισμένοι, ωστόσο, έχουν τη δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, και οι νομικοί εκτιμούν ότι πολλές φορές θα δικαιωθούν.