Πρότυπα Ποιότητας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους
Τα πρώτα Πρότυπα Ποιότητας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Νέων ανέπτυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης, μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα. Αυτή η πρωτοβουλία ανταγωνίζεται στην ανάγκη προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας για παιδιά και εφήβους, εστιάζοντας στη φροντίδα σε κοινοτικές και εξωνοσοκομειακές δομές. Τα Πρότυπα Ποιότητας παρουσιάστηκαν επίσημα στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήγαγε ο ΠΟΥ/Ευρώπης, το 2023 υπολογίζεται ότι 1 στα 7 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 0-19 ετών, ζει με κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. Εντυπωσιακά, η αυτοκτονία έχει καταγραφεί ως η κύρια αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, γεγονός που τονίζει τη σημασία της άμεσης αντίδρασης και παροχής υποστήριξης.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική, καθώς 1 στους 4 εφήβους, ηλικίας 15-29 ετών, παλεύει με ψυχικές δυσκολίες. Επιπλέον, ο αυτοτραυματισμός αναγνωρίζεται ως η 6η αιτία θανάτου στους τομείς ηλικίας 10-14 και 15-19 ετών. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη διαχείριση και φροντίδα της ψυχικής υγείας των νέων.
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στην παρουσίαση των Προτύπων Ποιότητας, επεσήμανε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. «Η ψυχική υγεία των νέων είναι ύψιστη προτεραιότητα» δήλωσε, αναγνωρίζοντας την υποστήριξη που παρέχεται από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Kluge. Πρόσθεσε ότι αυτά τα πρότυπα δεν είναι απλά οδηγίες, αλλά αντιπροσωπεύουν μια δέσμευση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε υψηλής ποιότητας και εξατομικευμένες υπηρεσίες για όλους τους νέους.
Τα Πρότυπα Ποιότητας εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και παρέχουν παραδείγματα τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε χώρας. Αυτή η διαδικασία ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παιδιών, νέων, φροντιστών και παρόχων υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω εκτενών διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
Επιπλέον, τα Πρότυπα λειτουργούν ως εργαλείο αυτοαξιολόγησης για επαγγελματίες και φορείς υγείας, συμβάλλοντας στην αναγνώριση τομέων προς βελτίωση. Προσφέρουν, επίσης, στο κοινό την ευκαιρία να κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει φροντίδα υψηλής ποιότητας και ποιες είναι οι προσδοκίες από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Η βουλευτής της Ν.Δ., Ζωή Ράπτη, δήλωσε τη στήριξή της για την ίδρυση αυτού του προγράμματος του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας την αμοιβαία υποστήριξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ΠΟΥ/Ευρώπης. Σήμερα, χαιρετίζουμε ένα σημαντικό επίτευγμα που θα καθοδηγήσει την αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας για παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, Δρ Joao Breda, επισήμανε την αξία αυτής της πρωτοβουλίας, αναγνωρίζοντας τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ/Ευρώπης για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.