Αντιπυρικές Δράσεις και Προστασία Δασών
Το 2023, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη πρόκληση με 45-50 πυρκαγιές να εκδηλώνονται καθημερινά, όπως επισημάνθηκε από τον Ευάγγελο Κουντουρά, Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Κώστα Τσίγκα, Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Παρόλο που η κατάσταση είναι σοβαρή, αναδείχθηκε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: οι φωτιές που αναπτύσσονται ως «έρπουσες» (επιφανείας) είναι πιο ελεγχόμενες και δύσκολα μετατρέπονται σε πυρκαγιές κόμης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Επιχειρησιακή Στρατηγική και Αντιπυρικές Ζώνες
Στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης εξασφάλισαν βίντεο-ντοκουμέντα από τα πύρινα μέτωπα, καθώς και εικόνες από το πρόγραμμα προστασίας δασών Antinero. Το πρόγραμμα έχει ήδη καλύψει με αντιπυρικές ζώνες 37.527 στρέμματα δάσους, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες μιας μεγάλης καταστροφής. Η λογική πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι αυτονόητη: αν περιοριστεί η καύσιμη ύλη και η βιομάζα που βρίσκεται χαμηλά, η φωτιά δεν θα φουντώσει σε όλο το δέντρο και θα μπορέσουν οι δυνάμεις κατάσβεσης να την ελέγξουν.
«Οι αντιπυρικές ζώνες μας επέτρεψαν να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των επίγειων δυνάμεων στην κατάσβεση. Αυτό το είδαμε στο Μπάφι, στην Πάρνηθα και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η έγκαιρη παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή σοβαρών καταστροφών», ανέφερε ο κ. Κουντουράς. Η παρακολούθηση της φωτιάς για πολλές ώρες χωρίς να βλέπουμε να φουντώνει, όπως συνέβη στη Θάσο, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων.
Η συλλογική προσπάθεια και η προετοιμασία είναι οι βασικές παράμετροι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τη διασφάλιση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας. Οι εκπρόσωποι των αρχών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις δράσεις για την ενίσχυση της προστασίας των δασών, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλούνται από τις φωτιές. Η ενημέρωση και η εγρήγορση των πολιτών είναι καθοριστικού χαρακτήρα για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών.