Ανατροπές στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε τη Δευτέρα να δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την προώθηση της διάλυσης του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Τραμπ να περιορίσει τη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην εκπαίδευση, προωθώντας έναν πιο κεντρισμένο έλεγχο από τις πολιτείες.
Στην πρόσφατη αυτή νίκη του προεδρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή που είχε διατάξει την επαναπρόσληψη σχεδόν 1.400 εργαζομένων που είχαν απολυθεί μαζικά από το υπουργείο, ενώ παράλληλα εμπόδιζε τη κυβέρνηση από τη μεταφορά βασικών λειτουργιών σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει σχεδόν κατά 50% τον αριθμό των υπαλλήλων του. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στη συνέχεια εκτελεστικό διάταγμα που ενέκρινε την υπουργό Λίντα ΜακΜάον να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξάλειψη του υπουργείου «μια για πάντα». Η κίνηση αυτή έτυχε θετικής αποδοχής από την αμερικανική δεξιά, ωστόσο απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο για να εφαρμοστεί.
Περίπου είκοσι πολιτείες και συνδικαλιστικοί φορείς εκπαιδευτικών αντέτειναν στις αποφάσεις αυτές με νομικές προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραβίασε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και καταπάτησε τα προνόμια του Κογκρέσου. Τον Μάιο, ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης αποφάσισε υπέρ τους, επιβάλλοντας προσωρινή αναστολή του εκτελεστικού διατάγματος και διατάσσοντας την επαναπρόσληψη εκατοντάδων υπαλλήλων.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο, που αποτελείται από εννέα μέλη, προχώρησε στην άρση της αναστολής, παρά την αντίθεση των τριών προοδευτικών μελών του. Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, εκπροσωπώντας τους διαφωνούντες, επικρίνει την απόφαση δηλώνοντας ότι “όταν η εκτελεστική εξουσία ανακοινώνει την πρόθεσή της να παραβιάσει τον νόμο και προχωρά στην εκτέλεση της υπόσχεσής της, είναι ευθύνη της δικαστικής εξουσίας να σταματήσει αυτή την παρανομία, όχι να τη διευκολύνει”.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αντίκτυπος της προγραμματισμένης διάλυσης του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι θα συνέβαινε σε χώρες όπου οι εκπαιδευτικές υποθέσεις διαχειρίζονται από κεντρικούς θεσμούς σε εθνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία ή στην Ελλάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπαίδευση είναι κυρίως ευθύνη των πολιτειακών και τοπικών αρχών.
Παράλληλα, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο, ιδιαίτερα στην λήψη αποφάσεων για τις επιχορηγήσεις του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατευθύνονται σε κοινοτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι μια πλήρης διάλυση του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση νόμου που να απαιτεί πλειοψηφία 60 εδρών στη Γερουσία, όπου οι δύο κυβερνώντες ρεπουμπλικάνοι κατέχουν αυτή τη στιγμή 53 έδρες.
Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε την προοπτική μαζικών απολύσεων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του προέδρου Τραμπ.