Η Απέλαση Μεταναστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Νότιο Σουδάν
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας επιβεβαίωσε την απέλαση μεταναστών, κυρίως υπηκόων κρατών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, προς το Νότιο Σουδάν, μια από τις πιο φτωχές χώρες παγκοσμίως, η οποία διαφαίνεται πως κινδυνεύει να ξαναρχίσει εμφύλιο πόλεμο. Το υπουργείο δήλωσε ότι αυτή η χώρα δεν αποτελεί τον «τελικό προορισμό» αυτών των ατόμων, προσδιορίζοντας τις συνθήκες και τις προοπτικές που αντιμετωπίζουν.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τρίσα ΜακΛάφλιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε ομοσπονδιακό δικαστή που διέταξε την αναστολή των απελάσεων, λέγοντας ότι «αποπειράται να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναπατρίσουν αυτά τα άτομα». Ισχυρίστηκε ότι όλοι οι απελαθέντες είναι καταδικασμένοι για βίαια εγκλήματα.
Οι Νομικές Περιπλοκές και η Αντίκρουση των Αποφάσεων
Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης, σε πρόσφατη απόφαση, διέταξε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει υπό κράτηση τους απελαθέντες στο Νότιο Σουδάν ή σε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα, διασφαλίζοντας την «πρακτική δυνατότητα εφαρμογής της επιστροφής τους» σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι οι απελάσεις ήταν παράνομες. Στην πρόσφατη ακρόαση, ο δικαστής διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση είχε παραβιάσει προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, κρίνει ότι η προθεσμία που δόθηκε στους απελαθέντες για να αμφισβητήσουν τις διαδικασίες απέλασης ήταν «ξεκάθαρα ανεπαρκής».
Λίγο πριν από την ακροαματική διαδικασία, οι αμερικανικές αρχές δημοσιοποίησαν τις ταυτότητες και τα σχετικά ποινικά αδικήματα που προσάπτονται στους οκτώ απελαθέντες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Μιανμάρ, το Βιετνάμ, ο Λάος, η Κούβα, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν.
Η Τρίσα ΜακΛάφλιν δήλωσε αναφορικά με τον αριθμό των απελαθέντων ότι «επιβεβαιώνουμε ότι δεν είναι αυτός ο τελικός τους προορισμός». Η εκπρόσωπος του υπουργείου παρέμεινε ασαφής σχετικά με την τρέχουσα τοποθεσία των ατόμων αυτών, αναφερόμενη μόνο ότι «παραμένουν υπό κράτηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας» και ότι τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Διακυβερνητικές Αντιπαραθέσεις και Δικαστικές Ενέργειες
Στη συνέχεια, οι δικηγόροι των απελαθέντων, οι οποίοι εκπροσωπούν έναν υπήκοο Βιετνάμ και έναν της Μιανμάρ, καταγγέλλουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με την απέλαση ούτε την προηγούμενη ημέρα, ούτε την ημέρα της πτήσης. Αυτοί οι δικηγόροι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Τραμπ ότι παραβίασε απόφαση της δικαιοσύνης, εξαιτίας του ότι δεν δόθηκε στους πελάτες τους η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.
Σε προηγούμενη υπόθεση που αφορούσε πιθανή απέλαση στη Λιβύη, ομοσπονδιακός δικαστής είχε διατάξει ότι καμία απέλαση σε τρίτη χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει προτού δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης προστασίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αναδείξει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε ύψιστη προτεραιότητα, έχει διαρκώς τονίσει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια «εισβολή» από «εγκληματίες που προέρχονται από το εξωτερικό». Έχει μάλιστα χρησιμοποιήσει νόμους του 1798 σχετικά με «αλλοδαπούς εχθρούς» για να δικαιολογήσει τις μαζικές απελάσεις στην κεντρική Αμερική, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες από αυτές αφορούν υπηκόους Βενεζουέλας που φέρεται να ανήκουν σε συμμορίες.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις του για τη μαζική απέλαση «εκατομμυρίων» μεταναστών συναντούν σημαντικά εμπόδια, καθώς πολλές από αυτές τις ενέργειες τίθενται υπό αμφισβήτηση από δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ανώτατου Δικαστηρίου, παρόλο που η πλειοψηφία των δικαστών είναι συντηρητικού προσανατολισμού.