Η επαπειλούμενη εξάπλωση της σύρραξης στην περιοχή ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα, ιδίως εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Μόλις χθες, νέα επίθεση εκδηλώθηκε ενάντια στο εμπορικό πλοίο Swan Atlantic, νορβηγικής ιδιοκτησίας, με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από περιοχή ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, το πλοίο έπαθε περιορισμένες ζημιές και δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των μελών του πληρώματος.
Οι Χούθι έχουν επανειλημμένα απειλήσει τις τελευταίες ημέρες ότι θα χτυπούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που σχετίζονται με το Ισραήλ και τα προειδοποιούν να μην πλέουν προς αυτά τα νερά.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλον, κολοσσοί των θαλάσσιων μεταφορών ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν μέχρι νεοτέρας τις διελεύσεις πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων που επικεντρώνονται στο στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, το οποίο χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική και από το οποίο περνάει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο, η ελβετική MSC, ανακοίνωσε ότι τα σκάφη της δεν θα διέρχονται πλέον από τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ πολλά άλλαξαν το δρομολόγιό τους και κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.
Η δανέζικη Moller-Maersk γνωστοποίησε ότι παγώνει όλες τις εμπορικές διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα μετά την επίθεση με ρουκέτες σε ένα από τα σκάφη της πριν τρεις ημέρες.
Και η γερμανική Hapag-Lloyd ανακοίνωσε ότι επαναδρομολογεί τα πλοία της προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μέχρι να γίνουν και πάλι ασφαλή τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ.
Η ΒΡ ενημέρωσε επίσης ότι σταματά προσωρινά όλες τις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως έκανε και η ταϊβανέζικη Evergreen, η οποία έδωσε οδηγίες στα πλοία της που έπλεαν προς την Ερυθρά Θάλασσα να κατευθυνθούν προς τη Νότια Αφρική και το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας, ενώ ανακοίνωσε επιπλέον ότι προσωρινά θα σταματήσει να δέχεται ισραηλινούς ναύλους.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι δημιουργείται διεθνής συνασπισμός για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις αυτές, με τη συμμετοχή 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (όχι όμως του Ισραήλ).
Στη σχετική ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αναφέρει ότι «οι χώρες που υποστηρίζουν την αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτού του μη κρατικού παράγοντα» και περιέγραψε τις επιθέσεις στα εμπορικά πλοία ως ένα θέμα που απαιτεί συλλογική δράση. «Στόχος του συνασπισμού θα είναι να εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία» κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Η αντίδραση των Χούθι δεν άργησε να έρθει, με τον εκπρόσωπο τύπου των ανταρτών Μοχαμέντ αλ-Μπουκάιτι να δηλώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα Χ ότι «ακόμη και αν η Αμερική καταφέρει να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, οι πολεμικές μας επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, ανεξάρτητα από τις θυσίες που μπορεί να μας κοστίσουν».
Ο Μπουκάιτι υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο όταν το Ισραήλ σταματήσει τα εγκλήματά του στη Γάζα και επιτρέψει στους Παλαιστίνιους πλήρη πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Al Jazeera, AFP