Κακοποίηση παιδιών στη Λάρισα: Πώς φθάνουν οι γιατροί στην αποκάλυψη ανάλογων εγκλημάτων
Σοκαριστικές υποθέσεις κακοποίησης που καταλήγουν στη δικαιοσύνη, με θύτες κακοποιητές και αδύναμα θύματα, συνεχίζουν να προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία μας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις αφορά τα δύο μικρά παιδιά στη Λάρισα, που ήρθαν στο νοσοκομείο με έντονα σημάδια από τσιγάρο στο δέρμα τους, ακριβώς όπως κι άλλα πολλά θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνέχισαν να υποφέρουν χωρίς φωνή μέχρι πρόσφατα.
Κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη αυτών των περιπτώσεων παίζουν οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εντοπίζουν περιστατικά κακοποίησης και έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τις αρχές. Αυτοί οι επαγγελματίες πλέον προβαίνουν σε ενέργειες προστασίας των θυμάτων, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, καθώς υπήρχαν περιορισμοί που τους απέτρεπαν από την εν λόγω παρέμβαση.
Δυστυχώς, μέχρι πρότινος, οι γιατροί και οι ψυχολόγοι δίσταζαν να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης από τον φόβο νομικών συνεπειών. Οι κακοποιητές συχνά υπέβαλαν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των επαγγελματιών, χωρίς να υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τους τελευταίους. Αυτό άλλαξε με τον νόμο 5090 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσφέροντας ακαταδίωκτο στους επαγγελματίες που αναφέρουν περιστατικά έπειτα από διαπιστώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου, οι επαγγελματίες δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, ούτε υφίστανται άλλες δυσμενείς συνέπειες για τις αναφορές τους, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η αναφορά τους είναι εσκεμμένα ψευδής. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση παρουσίας στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας αν υπάρχει άλλο αποδεικτικό μέσο για την κατηγορία που αντιμετωπίζουν τα θύματα.
Το παράδειγμα στη Λάρισα είναι χαρακτηριστικό: αμέσως μετά την κινητοποίηση της 28χρονης γιατρού και των συνεργατών της, η 32χρονη μητέρα απέναντι στα κακοποιημένα παιδιά της προφυλακίστηκε. Ο σύντροφός της, για τον οποίο υπήρχε ένταλμα σύλληψης, παραδόθηκε στις αρχές. Οι περιπτώσεις αυτές υποδηλώνουν ότι οι επαγγελματίες πλέον μπορούν να ακουστούν και να προστατεύσουν τα θύματα.
Πέρα από την υπόθεση της Λάρισας, και άλλες καταστάσεις έχουν προβληματίσει την κοινωνία. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χαλκίδας προχώρησαν σε καταγγελία όταν ένα 9χρονο κορίτσι εμφανίστηκε με κολπική αιμορραγία, υποψιαζόμενοι σεξουαλική κακοποίηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον περασμένο καλοκαίρι, γιατροί στη Μυτιλήνη ενημέρωσαν τις αρχές αφού παρείχαν πρώτες βοήθειες σε νεαρή λιμενικό που είχε κακοποιηθεί από τον σύντροφό της.
Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι αυτή του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος συνελήφθη για ξυλοδαρμό της συζύγου του. Ο εν λόγω γιατρός που την εξέτασε καταχώρησε την περίπτωση, μεταφέροντας τη βοήθεια στις αρχές, παρά την απόπειρα του Λύτρα να δικαιολογήσει τους τραυματισμούς ως αποτέλεσμα πτώσης.
Η αλλαγή του νομικού πλαισίου προσφέρει πλέον στους επαγγελματίες υγείας περισσότερο θάρρος και ασφάλεια για να καταγγέλλουν αυτές τις οδυνηρές καταστάσεις. Είναι εμφανές ότι η κοινωνία προχωρά προς την κατεύθυνση της προστασίας των θυμάτων κακοποίησης, και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενεργή δράση και την ενημέρωση που τα ενδυναμώνουν.