Ανάκτηση και Ασφάλεια στην Ουκρανία μετά από Δρομοκαταστροφή
Η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την επίθεση ρωσικού drone στη μεταλλική σαρκοφάγο του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ. Η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας και Φυσικών Πόρων, Σβετλάνα Χριντσούκ, ανακοίνωσε την κατάσταση αυτή σε σχετική ομιλία της, προκειμένου να τονίσει τη σημασία της αποκατάστασης για την πυρηνική ασφάλεια της περιοχής.
Η κυρία Χριντσούκ έκανε δήλωση κατά τα εγκαίνια ενός φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 0,8 MW κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Αυτό το έργο εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή ανασυγκρότηση της περιοχής, καθώς προγραμματίζονται δύο σημαντικές διασκέψεις για το θέμα. Με στόχο την αποκατάσταση της σαρκοφάγου, η ουκρανική κυβέρνηση συνεργάζεται με ειδικούς για την εύρεση της βέλτιστης προσέγγισης.
«Δυστυχώς, μετά την επίθεση, η σαρκοφάγος έχασε την πλήρη λειτουργικότητά της», σχολίασε η υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από ειδικούς μέχρι τον Μάιο. Για το σκοπό αυτό, συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και άλλες επιστημονικές ομάδες που είχαν συμβάλλει στην εγκατάσταση της μεταλλικής δομής το 2019, με σκοπό την κάλυψη της πρώτης σαρκοφάγου που εγκαταστάθηκε πρόχειρα μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986.
Η Σβετλάνα Χριντσούκ τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της σαρκοφάγου ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές. «Η διαφύλαξη της πυρηνικής ασφάλειας και η προστασία από τη ραδιενέργεια είναι το κύριο μέλημά μας», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης των ειδικών.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει το περιστατικό στο Τσερνόμπιλ ως «προβοκάτσια», υποδεικνύοντας τις πολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση.
Η σαρκοφάγος που κατασκευάστηκε το 2019 σχεδιάστηκε για να καλύψει τη φθαρμένη δομή από χάλυβα και σκυρόδεμα που σφράγιζε τον τέταρτο αντιδραστήρα του σταθμού, έπειτα από την καταστροφική έκρηξη που απελευθέρωσε ένα ραδιενεργό νέφος και επηρέασε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η περιοχή γύρω από τον σταθμό έχει μετατραπεί σε ζώνη απομόνωσης, όπου οι εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες και ένα έρημο λούνα παρκ θυμίζουν τις προηγούμενες εποχές.
Η υπουργός τόνισε επίσης τη σημασία του νέου φωτοβολταϊκού έργου στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνόμπιλ πρέπει να μετατραπεί σε ζώνη ανανέωσης», δήλωσε. «Αυτή η περιοχή, πιο από οποιαδήποτε άλλη στην Ουκρανία, είναι ιδανική για την ανάπτυξη έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», υπογράμμισε, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Ουκρανίας για βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια.