Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό
Με θλίψη ενημερωθήκαμε για την απώλεια του αγαπημένου ηθοποιού Νίκου Γαλανού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μια σφοδρή μάχη με τον καρκίνο.
Ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1945 με το όνομα Νίκος Σουπιωνάς. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1962, όταν έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε μια μικρή συμμετοχή στην ταινία “Οργή”. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και εν συνεχεία έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συμμετέχοντας σε παραστάσεις δίπλα σε εμβληματικά ονόματα όπως η Τζένη Καρέζη. Παράλληλα, πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, όπως οι “Κραυγή” (1964), “Τα δάκρυα μου είναι καυτά” (1964), “Ο Ουρανοκατέβατος” (1965) και “Η λεωφόρος του μίσους” (1968), αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Γαλανός έγινε ευρέως γνωστός με την ερμηνεία του στην ταινία “Ένα αστείο κορίτσι”, όπου συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ακολούθησαν άλλοι σημαντικοί ρόλοι σε ταινίες όπως “Ορατότης μηδέν” (1970), “Ο Αστραπόγιαννος” (1970) και “Η αμαρτία της ομορφιάς” (1972), η οποία είχε τεράστια επιτυχία. Η τηλεόραση τον υποδέχτηκε το 1974 μέσω της σειράς “Οι Δίκαιοι”, ακολουθώντας συμμετοχές σε γνωστές σειρές όπως “Το Ταξίδι”, “Έρωτας και Επανάσταση” και “Η μάχη των πελαργών”, πολλές από τις οποίες κατάφεραν να κερδίσουν τις καρδιές του ελληνικού κοινού.
Η πλούσια τηλεοπτική του καριέρα περιλαμβάνει σειρές όπως “Μαρίνα Αυγέρη”, “Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης”, “Η μενεξεδένια πολιτεία”, “Τολμηρές Ιστορίες”, και “Η Γη Της Ελιάς”, αποδεικνύοντας την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς ρόλους και στυλ.
Τιμητική Δήλωση από τη Υπουργό Πολιτισμού
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε τα βαθιά της συλλυπητήρια με μια επίσημη δήλωση, λέγοντας:
“Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Νίκου Γαλανού, ο οποίος κλείνει μια δημιουργική σταδιοδρομία έξι δεκαετιών στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Η αναγνωρισιμότητά του δεν εμπόδισε τη συνεχόμενη εξέλιξη και καλλιέργεια των υποκριτικών του ικανοτήτων. Ο Νίκος, χάρη στην αφοσίωσή του στην τέχνη και την αναζήτηση της υποκριτικής ωριμότητας, έχει αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στην ελληνική σκηνή. Στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια.”
Η απώλεια του Νίκου Γαλανού σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας και δημιουργικής εποχής για τον ελληνικό πολιτισμό, ένας καλλιτέχνης που θα μείνει για πάντα αποτυπωμένος στη μνήμη του κοινού και στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.