Ακριβότερα θα πληρώνουν από σήμερα οι Βρετανοί καταναλωτές τρόφιμα και λουλούδια που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς υπόκεινται σε νέους τελωνειακούς ελέγχους εξαιτίας του Brexit.
Σύμφωνα με τη νέα γραφειοκρατία του Brexit, οι εισαγωγές παγωμένου και κατεψυγμένου κρέατος και ψαριών, τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων και πέντε κοινών ποικιλιών λουλουδιών θα απαιτούν υγειονομικό πιστοποιητικό εξαγωγής, υπογεγραμμένο από Ευρωπαίο κτηνίατρο ή επιθεωρητή φυτών, προτού εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανταπόκριση – Η. Βασίλειο: Αναστασία Καντζάβελου
Από τις 30 Απριλίου οι ίδιες κατηγορίες αγαθών θα αντιμετωπίσουν φυσικούς ελέγχους στα σύνορα, αυξάνοντας την προοπτική καθυστερήσεων και ελλείψεων στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι νέοι κανόνες έρχονται τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή παρόμοιων ελέγχων σε βρετανούς εξαγωγείς στην Ευρώπη και έχουν ήδη καθυστερήσει πέντε φορές λόγω ανησυχιών για διακοπή και αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι έλεγχοι απαιτούνται για την προστασία της βίο ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και την πρόληψη της εισαγωγής παρασίτων και ασθενειών, καθώς και για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού για τους βρετανούς εξαγωγείς.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι το κόστος των συναλλαγών με την Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 330 εκατομμύρια λίρες ετησίως και θα αυξήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, βασικό μοχλό της κρίσης κόστους ζωής, κατά 0,2% τα επόμενα τρία χρόνια.
Τα εμπορεύματα από την Ιρλανδία θα υπόκεινται σε ελέγχους για πρώτη φορά, αλλά αυτά που προέρχονται από τη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκεινται σε έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ένωσης, υπόκεινται σε ελαφρύτερους ελέγχους βάσει του πλαισίου Windsor, που πρόκειται να αναθεωρηθεί ως μέρος μιας συμφωνίας για την αποκατάσταση της κατανομής της εξουσίας στο Στορμοντ.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το κόστος και τη διαταραχή που ενδέχεται να προκύψει ως συνέπεια. Το Ηνωμενο Βασίλειο εισάγει περίπου το ήμισυ του χοιρινού του από την ΕΕ και η βιομηχανία λέει ότι οι νέοι κανόνες, ιδιαίτερα οι φυσικοί έλεγχοι που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο, δεν είναι πρακτικοί και πρέπει να αναθεωρηθούν. Η αναστάτωση αναμένεται να είναι ελάχιστη στα αρχικά στάδια, καθώς οι έλεγχοι θα περιοριστούν σε τυχαίες διαδικτυακές επιθεωρήσεις εγγράφων και οι επικεφαλής λένε ότι θα είναι ρεαλιστικοί για την αποφυγή καθυστερήσεων.
Η βαρόνη Λούσι Νέβιλ-Ρολφ, υπουργός Εξωτερικών στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να έχουμε συνοριακούς ελέγχους που να μεγιστοποιούν την προστασία του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από βλάβες όπως τα ναρκωτικά και τις ασθένειες των ζώων και των ανθρώπων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη διακοπή του νόμιμου εμπορίου.
Ωστόσο νέα δημοσκόπηση της Ipsos για την Evening Standard έδειξε ότι το 57% των ενηλίκων στη χώρα πιστεύουν ότι το Brexit ήταν περισσότερο αποτυχημένο, με μόλις το 13% να λέει μεγαλύτερη επιτυχία. Επτά στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, η οποία έχει επίσης κλονιστεί από την άνευ προηγουμένου πανδημία του Covid και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Μόλις το 12% λέει ότι η έξοδος από την ΕΕ ωφέλησε την οικονομία. Πάνω από το μισό, 55%, λέει ότι έχει βλάψει τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης, με μόλις το 21% να έχει την αντίθετη άποψη.
ΠΗΓΗ: ERT