Το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στο σύνολο σχεδόν των ταμπλό παγκοσμίως ακολουθεί η αγορά της Αθήνας, στο κλείσιμο μίας εβδομάδας που παρότι είχε την κατάκτηση των 1.500 μονάδων οδεύει για πτωτική στο σύνολό της.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.473,7 μονάδες με -0,54% και τον τζίρο στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 1,5 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 1.293 μονάδες με -1%, ο FTSE σημειώνει απώλειες 0,6% στις 3.568 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.369 μονάδες με -0,4%.
Οι τελευταίες δύο ημέρες στη Λεωφόρο Αθηνών περιστράφηκαν γύρω από τον Μυτιληναίο μετά το placement, χτες με πιο ήπιους τόνους αλλά με τις μετατοπίσεις να συνεχίζονται σταθερά και τη μετοχή να δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις στην περιοχή των 37 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το placement έκλεισε στα 35,5).
Και με τις τράπεζες να είναι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με φόντο και την κατοχύρωση μέρους των ισχυρών κερδών του τελευταίου μήνα, η αγορά περιορίστηκε χτες σε οριακές μεταβολές (+0,1%) παραμένοντας στην περιοχή των 1.480 μονάδων.
Σε διεθνές επίπεδο, το κλίμα επιδεινώθηκε το βράδυ μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Wall Street, καθώς παρά τις εκρηκτικές επιδόσεις που παρουσίασε για ακόμα ένα τρίμηνο η “ατμομηχανή” της αμερικανικής αγοράς Nvidia, τελικά υπερίσχυσαν οι ανησυχίες από τα στοιχεία των δεικτών PMI που ενέτειναν του φόβους για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και κατ’ επέκταση περαιτέρω καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων.
Στο ταμπλό
Ο Μυτιληναίος παραμένει και σήμερα στην κορυφή του τζίρου, έχοντας ξεπεράσει το εκατομμύριο ήδη από το πρώτο τέταρτο των συναλλαγών, με ελαφρώς πτωτική κλίση στα 36,84 ευρώ με -0,6%.
Πιέσεις για τρίτη ημέρα δέχονται και οι τέσσερις τράπεζες, η Εθνική στο -0,8%, η Alpha στο -1,2%, η Πειραιώς στο -1% και η Eurobank στο -1,25%.
Ελαφρώς ανοδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κινείται ο ΟΠΑΠ στο +0,7%, ενώ μια αντίδραση μετά τα χτεσινά sell off επιχειρούν να βγάζουν οι Quest στο +0,5% και η Ελβαλχαλκόρ στο +0,1%.
Αντίθετα, οι επενδυτές κλειδώνουν κέρδη στις Βιοχάλκο και Cenergy που χτες έκαναν ράλι άνω του 4% και σήμερα υποχωρούν άνω του 1,5% αμφότερες, η Motor Oil σημειώνει πτώση επίσης 1% και η Aegen κινείται στο -1,05% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.
Με πωλητές είναι επίσης ο Τιτάνας στο -0,6%, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,15%.
Εκτός FTSE, η Optima δείχνει ανοδικές τάσεις στο +0,3%, ενώ το ΔΑΑ δεν έχει μεταβολές.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot επιχειρεί να διαφοροποιηθεί με +0,35%, ενώ η Lavipharm και ο ΑΔΜΗΕ κινούνται στο -1,5% και η Profile στο -1,7% μετά το χτεσινό της ράλι.
Καθαρά με τους πωλητές είναι οι πρώτοι συσχετισμοί στο σύνολο του ταμπλό, όπου 52 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 24 ανοδικών.
Η εικόνα διεθνώς
Όπως προαναφέρθηκε, στις ΗΠΑ οι traders χτες τιμολόγησαν τις αυξητικές τάσεις που έδειξαν οι τιμές εισαγωγών στις μετρήσεις των δεικτών PMI, με τον Dow Jones να πραγματοποιεί βουτιά 600 μονάδων (-1,5%) ωστόσο η προθεσμιακή αγορά σήμερα δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις.
Τα futures του Dow Jones στο +0,12%, του S&P 500 στο +0,16% και του Nasdaq στο +0,08%.
Στην Ευρώπη οι δείκτες κατάφεραν χτες να κλείσουν οριακά στο “πράσινο” αλλά πλέον έχουν πάρει τη σκυτάλη των απωλειών από την Wall Street.
Ο γερμανικός DAX στο -0,55%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,4%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,48% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,57%.
Πιέσεις δέχεται και η αγορά ομολόγων με την απόδοση του 2ετούς ΗΠΑ να “φλερτάρει” εκ νέου με το 5% (στο 4,925%) με το 10ετές να κινείται στου 4,472%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,585%.
Τέλος, σε μία από τις λίγες θετικές ενδείξεις για τις αγορές σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σε χαμηλό τριών μηνών, το Brent στα 81,2 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 76,7 δολ.
πηγη:capital