Επιστροφή Αστροναυτών από Ινδία, Πολωνία και Ουγγαρία
Οι πρώτοι επισκέπτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από την Ινδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία έχουν ξεκινήσει τη Δευτέρα το ταξίδι επιστροφής τους στη Γη, ολοκληρώνοντας μια ιδιωτική αποστολή. Οι αστροναύτες επιβιβάστηκαν σε κάψουλα της SpaceX με προορισμό τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της νότιας ακτής της Καλιφόρνια.
Μετά την αποσύνδεση της κάψουλας από το διαστημικό σταθμό, οι αστροναύτες άρχισαν την πορεία τους προς την προσθαλάσσωση, που είναι προγραμματισμένη σε συγκεκριμένη περιοχή του ωκεανού. Αυτή η αποστολή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια που χώρες όπως η Ινδία, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εκπρόσωπό τους στο διάστημα. Οι τρεις αστροναύτες συνοδεύτηκαν από την έμπειρη Πέγκι Γουίτσον, η οποία εργάζεται για την Axiom Space, την εταιρεία που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της αποστολής.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στις 25 Ιουνίου. Οι αστροναύτες, συγκεκριμένα ο Σούμπχανσου Σούκλα από την Ινδία, ο Σλάβος Ούζνανσκι-Βισνιέφσκι από την Πολωνία και ο Τίμπορ Κάπου από την Ουγγαρία, πραγματοποίησαν πολλά πειράματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από τους πρωθυπουργούς των χωρών τους καθώς και από μαθητές.
Η σημασία της αποστολής έγκειται όχι μόνο στην επιστημονική έρευνα αλλά και στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα ότι τέτοιες επενδύσεις στο διάστημα είναι εφικτές ακόμα και για μικρότερες χώρες. Ο Κάπου δήλωσε ότι «θα μεταφέρουμε το μήνυμα στις χώρες μας ότι τέτοιες αποστολές είναι δυνατές, ακόμα και για χώρες με λιγότερους πόρους». Η τελετή αποχαιρετισμού κορυφώθηκε με μια συγκινητική ομαδική αγκαλιά.
Ο Σούκλα ανέφερε ότι «είναι πραγματικά ένα θαύμα» όταν η ανθρωπότητα ενώνεται για έναν κοινό στόχο, προσθέτοντας ότι «ο ουρανός δεν είναι πια το όριο. Μπορούμε να εξερευνήσουμε το διάστημα». Ιδιαίτερα περήφανος δήλωσε ο Ούζνανσκι-Βισνιέφσκι για την ιδέα να φέρει μαζί του τα παραδοσιακά πιερόγκι πολωνικά ζυμαρικά, τα οποία είχαν αποξηρανθεί για εύκολη προετοιμασία σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Το κόστος της αποστολής μοιράστηκε ανάμεσα στις τρεις χώρες, με καθένα να πληρώνει πάνω από 65 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αποστολή αποτέλεσε την τέταρτη του προγράμματος Axiom στο διαστημικό σταθμό από το 2022, με την εταιρεία να επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση πλουσίων ιδιωτών και κρατικών οργανισμών που επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο διάστημα. Η NASA υποστηρίζει αυτές τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικούς ιδιωτικούς διαστημικούς σταθμούς και αποστολές στη Σελήνη.
Επί του παρόντος, οι επτά μόνιμοι κάτοικοι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού παραμένουν σε τροχιά, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, ενώ τέσσερις από αυτούς θα αντικατασταθούν σε λίγες εβδομάδες από νέο πλήρωμα που θα εκτοξευθεί για λογαριασμό της NASA από τη SpaceX.