By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
internetika.grinternetika.gr
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΘΕΑΤΡΟ
    • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • VIDEO
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Reading: Ασφαλής Χειρισμός Τροφίμων: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το Πάσχα
Share
Notification Show More
Latest News
Panellines panelladikes 2025 tetradia
Πανελλήνιες 2025: Την Παρασκευή 25 Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Syntaxeis 4
Συντάξεις Αυγούστου: Από τις 28 Ιουλίου ξεκινά η καταβολή τους στους δικαιούχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Fsdghsg
Μέχρι πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας: Ποιοι θα δουν αυξήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stughfggg
«Πρεμιέρα» αυτή την εβδομάδα δύο νέων προγραμμάτων για τη στέγαση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
Politiki
Δελτίο εθελοντή Πολιτικής Προστασίας: Με λίγα κλικ μέσω gov.gr η έκδοση του
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
Aa
internetika.grinternetika.gr
Aa
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΘΕΑΤΡΟ
    • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • VIDEO
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    • ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
internetika.gr > ΡΟΗ ΝΕΑ > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΔΙΑΤΡΟΦΗ > Ασφαλής Χειρισμός Τροφίμων: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το Πάσχα
ΔΙΑΤΡΟΦΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Ασφαλής Χειρισμός Τροφίμων: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το Πάσχα

Oμάδα Σύνταξης Κ
Last updated: 2025/04/17 at 9:32 ΠΜ
Oμάδα Σύνταξης Κ 3 μήνες ago
Share
8386d436eebc202062f0aae165436831 no watermark
SHARE
Κοινοποίηση

Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά την διάρκεια του Πάσχα

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το πασχαλινό τραπέζι, ακολουθώντας αυστηρά ορισμένους κανόνες για την ασφαλή διαχείριση των τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την χρήση του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που καταναλώνονται περισσότερο κατά την περίοδο αυτή.

Contents
Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά την διάρκεια του ΠάσχαΣωστός χειρισμός αυγώνΚατάλληλη απόψυξη και αποθήκευση κρέατοςΜαγείρεμα κρέατος και διατήρησηΣημαντικές προειδοποιήσεις για την υγιεινή

Σωστός χειρισμός αυγών

Για την ασφαλή κατανάλωση αυγών, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω κανόνες:

  • Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω από 4°C και να μην παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Αφού βράσουν, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  • Αποφύγετε τη χρήση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η χειροποίητη μαγιονέζα ή η ωμή ζύμη.
  • Αν βάψετε ή διακοσμήσετε αυγά, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Τα βαμμένα αυγά πρέπει επίσης να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Κατάλληλη απόψυξη και αποθήκευση κρέατος

Η σωστή απόψυξη του κρέατος είναι καίριας σημασίας. Συνιστάται:

  • Η απόψυξη του κρέατος να γίνεται στην συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Για μικρά κομμάτια κρέατος, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως 24 ώρες, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι (περίπου 4,5 κιλά) μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες.
  • Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας χρησιμοποιώντας το ψυγείο, τον φούρνο μικροκυμάτων ή κρύο νερό, και πάντα όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά την απόψυξη, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες για μπριζόλες ή παϊδάκια και 1 έως 2 ημέρες για κιμά.
  • Το ωμό κρέας πρέπει να διατηρείται χωριστά από άλλα ωμά τρόφιμα όπως φρούτα ή λαχανικά, για την αποφυγή επιμόλυνσης.
  • Η θερμοκρασία αποθήκευσης του αιγοπρόβειου κρέατος θα πρέπει να είναι κάτω από 4°C.

Μαγείρεμα κρέατος και διατήρηση

Για την ασφαλή κατανάλωση του κρέατος:

  • Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Είναι έτοιμο προς κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία για τουλάχιστον 3 λεπτά. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μαγειρέψτε το κρέας μέχρι ο ζωμός του να είναι διαυγής.
  • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Σημαντικές προειδοποιήσεις για την υγιεινή

Είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό τροφίμων. Για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη ασφάλεια:

  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Δώστε ειδική προσοχή στο χειρισμό του κοτόπουλου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία για τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες θα διασφαλίσουν ότι το πασχαλινό οικογενειακό τραπέζι θα είναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και ασφαλές. Είναι σημαντικό οι γιορτές να συνοδεύονται από υγεία και ευημερία!

Oμάδα Σύνταξης Κ 17/04/2025
Share this Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article 8a184f4a60db87642f07b9a4257c27bc no watermark Max Richter: Η Μαγεία της Μουσικής Συναισθηματικής Αρχιτεκτονικής στο Ηρώδειο στις 1 Ιουλίου
Next Article 37b4eb57f94f5643851a6c84823ae38a no watermark Παγκόσμια Ημέρα Ευχής 2025: Συμβολικοί Βραδινοί Περίπατοι σε 14 Ελληνικές Πόλεις για την Υποστήριξη των Ονείρων
Ιούλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« Ιούν    

©INTERNETIKA.GR All Rights Reserved. DIGITAL CITIES IKE

Join Us!

Subscribe to our newsletter and never miss our latest news, podcasts etc..

[mc4wp_form]
Zero spam, Unsubscribe at any time.

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?