Ανασκόπηση των Ισοβίων Συμβολαίων Υγείας και Αντίκτυποι στις Ασφαλιστικές Εταιρείες
Η πρόσφατη αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τα ισόβια συμβόλαια υγείας έχει φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές καταγγελίες από τους ασφαλισμένους. Αυτές οι καταγγελίες εστιάζουν στο γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα νοσηλείας, με την αποζημίωση να εξαρτάται από την επιλογή των ιατρικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων. Αυτή η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει μια ενδελεχή εξέταση από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδας, εξετάζοντας τις πρόσφατες τροποποιήσεις που προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Πριν από μερικούς μήνες, οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν επιχειρήσει να επιβάλλουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα που ξεπερνούσαν το 15%. Μετά από άμεσες παρεμβάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι αυξήσεις σταθεροποιήθηκαν τελικά στο 7%. Ωστόσο, η νέα προσπάθεια που διαφαίνεται τώρα είναι η αλλαγή των όρων αποζημίωσης προς το δυσμενέστερο για τους ασφαλισμένους. Η Εθνική Ασφαλιστική, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις ενστάσεις του κοινού, ανακοίνωσε την απόσυρση της αρχικής της απόφασης.
Καταγγελίες από τους Καταναλωτές και Αντίκτυποι στις Ασφαλιστικές
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με την επηρεασμένη κατάσταση των ισόβιων συμβολαίων υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι αλλαγές θα ίσχυαν μόνο εάν οι ασφαλισμένοι επέλεγαν νοσοκομείο εκτός του δικτύου συμβεβλημένων. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει δηλώσει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αναστολή της εφαρμογής του νέου μοντέλου, αναμένοντας και το νέο δείκτη Υγείας (ΕΔΑ) από την ΕΛΣΤΑΤ.»
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η προγραμματισμένη αλλαγή δεν συνιστούσε μονομερή τροποποίηση των υφιστάμενων όρων των συμβολαίων, δεδομένου ότι η διαδικασία αποζημίωσης θα παρέμενε αμετάβλητη για τις περιπτώσεις που υπάρχει απευθείας αποζημίωση των νοσοκομειακών δαπανών. Την ίδια στιγμή, για τους κατόχους συγκεκριμένων συμβολαίων, είχε σχεδιάσει τη δημιουργία ενός ειδικού δικτύου συμβεβλημένων νοσοκομείων υψηλών προδιαγραφών.
Κυβερνητικές Παρεμβάσεις και Δηλώσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει επισημάνει την ανάγκη οι ασφαλιστικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τους όρους που έχουν υπογράψει οι κάτοχοι των ισόβιων συμβολαίων υγείας. «Έχουν γίνει καταγγελίες στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου για μονομερή αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης από ασφαλιστικές», δήλωσε. Κάλεσε τους πολίτες να καταγγείλουν παντού τις ανάλογες περιπτώσεις με τον ισχυρισμό ότι οι εν λόγω αλλαγές ενδέχεται να παραβιάζουν την καλή πρακτική στον τομέα των ασφαλίσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη οι ασφαλιστικές εταιρείες να ανακαλέσουν σχετικές επιστολές που έχουν αποσταλεί στους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν να στοχεύουν τα 255.000 ενεργά ισόβια συμβόλαια υγείας, κρίνωντας ως πρόβλημα την αυξημένη οικονομική πίεση που ασκούν. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων έως 1,5 εκατ. Ευρώ για παράνομες εμπορικές πρακτικές, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, με αρκετούς νομικούς να βλέπουν ευοίωνες πιθανότητες δικαίωσης. Εντός αυτού του ψηφιακού και νομικού πλαισίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να επαναξιολογήσουν τις στρατηγικές τους, εξασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί.