Αυξημένος αριθμός φορέων στρεπτόκοκκου σε νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη
Αυξημένος αριθμός φορέων στρεπτόκοκκου εντοπίστηκε στο τμήμα του νηπιαγωγείου στο οποίο φοιτούσε η tragically 5χρονη που έχασε τη ζωή της από σηπτικό σοκ λόγω του συγκεκριμένου μικροβίου. Αυτή την πληροφορία επισημαίνουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΔΥ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ελέγχων
Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 84 δειγματοληψίες, από τις οποίες 15 άτομα βρέθηκαν θετικά στο strep-test. Στο τμήμα του νηπιαγωγείου που φοιτούσε το ατυχές κοριτσάκι, το 40% των παιδιών (4 από τα 10) βρέθηκε θετικό, γεγονός που υπερβαίνει το συνήθως αναμενόμενο ποσοστό του 10-15% και υποδηλώνει ότι η φορεία στον συγκεκριμένο χώρο είχε αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας το 30%.
Προβληματισμός και συστάσεις
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα από τα strep-test αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτοί οι φορείς υπάρχουν κατά κανόνα στην κοινότητα, ενώ σε κλειστές δομές η παρουσία τους μπορεί να φτάνει μέχρι το 10%. Φέτος, όμως, παρατηρείται μια αυξημένη φορεία και αυτό είναι ανησυχητικό χωρίς ωστόσο να σημαίνει την καταγραφή κρουσμάτων. «Κρούσματα είναι οι περιπτώσεις που έχουν συμπτώματα, και το χαμένο παιδί», ανέφερε.
Αναφορικά με την πιθανότητα κινδύνου που ενέχει η φορεία, ο ίδιος επιστήμονας ανέφερε ότι η φορεία ενυπάρχει σε όλο τον πληθυσμό και εξαρτάται από τον βαθμό ελέγχου. «Η φορεία από μόνη της δεν ενέχει κίνδυνο, καθώς οι χρόνιοι φορείς μπορεί να είναι εκτεθειμένοι για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς να νοσούν», επισήμανε.
Σχόλια διευθύνοντος συμβούλου του ΕΟΔΥ
Ο Δρ. Χατζηγεωργίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση αυτή συνδέεται με παρατηρούμενες τάσεις αυξημένης φορείας του στρεπτόκοκκου, πράγμα που έχει συλλογικά αναγνωριστεί ως ένα στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις. Σαφώς, το ποσοστό θετικότητας είναι υψηλότερο απ’ ό,τι συνήθως παρατηρείται, κάτι που επισημαίνει την ανάγκη της προσοχής στις τρέχουσες συνθήκες υγείας.
Επιπλέον, δεν δόθηκε σύσταση για χημειοπροφύλαξη στα θετικά περιστατικά, εντούτοις οι γονείς των παιδιών που βρέθηκαν θετικά ενθαρρύνονται να επισκεφτούν τον γιατρό τους για πιθανή αγωγή. Η κλινική εικόνα των παιδιών αναφέρεται ως κρίσιμη για την απόφαση να απαιτηθεί νοσοκομειακή φροντίδα.
Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι αν κάποιο παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως απουσία όρεξης ή λιποθυμία, είναι σημαντικό να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα.