Αυξημένο Καθαρό Εισόδημα των Ελλήνων σύμφωνα με τη Eurostat
Στη 16η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα, καταφέρνοντας να ξεπεράσει την Πορτογαλία και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Αυτή η επίδοση αντικατοπτρίζει τη σταδιακή αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Eurostat, το καθαρό ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί κατά περίπου 24% την τελευταία πενταετία, φτάνοντας το 2024 σε μέσο όρο 18.709 ευρώ για τους άγαμους και άτεκνους εργαζόμενους, σε σύγκριση με 15.112 ευρώ το 2019. Αυτή η σημαντική αύξηση, της τάξης των 3.596 ευρώ (23,8%), αποδεικνύει τη θετική τάση της οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο ενθαρρυντική για τα τετραμελή νοικοκυριά με δύο παιδιά, καθώς το εισόδημα τους ανήλθε πέρυσι σε 41.142 ευρώ, έναντι 33.015 ευρώ πέντε χρόνια νωρίτερα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 8.127 ευρώ (24,6%). Αυτές οι στατιστικές αναδεικνύουν τη σημαντική εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών και των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Επαγγελματίες της ιδιωτικής αγοράς υποστηρίζουν ότι η αύξηση του καθαρού εισοδήματος οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον, στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία πενταετία και δεύτερον, στη μείωση της ανεργίας και την ανοδική τάση των μισθών. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά την περίοδο των μνημονίων, το καθαρό εισόδημα είχε φτάσει σε επίπεδα κάτω από 15.000 ευρώ, λόγω της βαριάς φορολογικής επιβάρυνσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αυξήσεις των εισοδημάτων υπερβαίνουν την σωρευτική αύξηση των τιμών της ίδιας περιόδου, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πιστώσεις των πολιτών έχουν ενισχυθεί, καθώς οι πραγματικές αξίες των εισοδημάτων έχουν βελτιωθεί, εφόσον υπολογιστεί η επίδραση των ανατιμήσεων.
Με τα ανωτέρω εισοδήματα, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ξεπερνώντας όμως όλες τις χώρες των Βαλκανίων, την Πορτογαλία και τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης.
Στις κορυφαίες θέσεις με τα υψηλότερα εισοδήματα βρίσκονται το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ενώ στο τέλος της κλίμακας βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ωστόσο, οι σχετικές μετρήσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ δείχνουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, πάνω από τη Βουλγαρία, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ χρησιμοποιείται συνήθως ως μέτρο παραγωγικότητας και όχι ως δείκτης του εισοδήματος, κάτι που καθιστά τα καθαρά έσοδα πιο κατάλληλο κριτήριο για την αξιολόγηση της οικονομικής ευημερίας των πολιτών.
Αυτές οι πληροφορίες συμβάλλουν στην κατανόηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και των παραμέτρων που την επηρεάζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.