Η υγεία των εφήβων σε κρίσιμο σημείο, προειδοποιεί η έκθεση του Lancet
Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, καθώς μέχρι το 2030, τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι παγκοσμίως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε διάφορους τομείς. Η έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την Υγεία και την Ευημερία των Εφήβων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η υγεία αυτής της ηλικιακής ομάδας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι οι σημερινοί έφηβοι, η πρώτη γενιά που μεγαλώνει σε μια εποχή αυξημένων κλιματικών προκλήσεων και με τη συνεχή παρουσία ψηφιακών τεχνολογιών, είναι οι πιο ευάλωτοι στην παγκόσμια απειλή για την υγεία.
Η ανάλυση αναδεικνύει ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος στην υγεία και την ευημερία των εφήβων έχει είναι μικτή και άνιση. Αν και τα ποσοστά καπνίσματος και αλκοολισμού έχουν μειωθεί, οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι ψυχικές διαταραχές παρατηρούνται όλο και συχνότερα. Μάλιστα, η παχυσαρκία έχει εκτοξευθεί σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2030, 464 εκατομμύρια έφηβοι θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αριθμός αυξημένος κατά 143 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2015.
Στο πεδίο της ψυχικής υγείας, αναμένεται ότι θα χαθούν 42 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής λόγω ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών μέχρι το 2030. Σημειώνεται επίσης ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι ηλικίας 10-24 ετών θα συνεχίζουν να ζουν σε χώρες όπου προβλήματα υγείας, όπως ο HIV/AIDS, η πρόωρη εγκυμοσύνη και η κακή διατροφή, επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής τους.
Στις χώρες με χαμηλό και μέτριο εισόδημα, οι έφηβοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% του πληθυσμού και είναι οι περισσότερο επιβαρυμένοι από ασθένειες (9,1%), αλλά λαμβάνουν μόλις 2,4% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη αύξησης των πόρων και της υποστήριξης σε αυτές τις χώρες, προκειμένου να υποστηριχθεί η ευημερία των νέων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει στους εφήβους νέες πιθανότητες στον τομέα της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, ωστόσο εγείρει ανησυχίες για τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους διασυνδέσεις που πλέον διαδραματίζονται σε διαδικτυακό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξή τους και στην ευημερία τους.
Η συγκρότηση της Επιτροπής περιλάμβάνει έφηβους και νέους από περισσότερες από 36 χώρες, οι οποίοι ενθαρρύνουν τους συνομηλίκους τους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών και λύσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.