Βαρύ παραμένει το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αύριο Σάββατο. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ στελεχών, ακόμη και για bullying, συνεχίζονται, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε διαρροές, ότι έθεσε θέμα «πόθεν έσχες» για τους υποψηφίους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε, οι εσωκομματικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου, να διεξαχθούν με τους ίδιους όρους που έγιναν και πέρυσι και οι υποψήφιοι αρχηγοί να προσκομίσουν 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ή 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτών.
Ειδικότερα με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου για τον οδικό χάρτη της εκλογής προέδρου και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων.
«Προχωράμε με τα κριτήρια που ισχύαν και στην προηγούμενη εκλογή προέδρου», ανέφερε επίσημη πηγή του κόμματος και εξήγησε ότι «για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτούνται 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής».
Οι ημερομηνίες για το χρονοδιάγραμμα μένουν ως έχουν, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24/11 και 1/12.
Η ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνοδευτικών υπογραφών θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. Κάθε μέλος της ΚΕ μπορεί να υπογράψει και για περισσότερους από έναν υποψήφιο πρόεδρο.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν και άλλες προτάσεις στην συζήτηση, αλλά δεν ετέθησαν σε ψηφοφορία.
«Κατασκευασμένες και ψευδείς» χαρακτήρισε τις διαρροές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε πως «ό,τι έχει διαρρεύσει είναι κατασκευασμένο και ψευδές και αποτελεί συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας». Διευκρίνισε ότι στην σημερινή Πολιτική Γραμματεία δεν μίλησε για “πόθεν έσχες”, όπως διέρρευσε προς κάποια sites και συμπλήρωσε ότι το μόνο που έθεσε είναι «εάν θα ανοίξουμε θέμα προϋποθέσεων για την ηγεσία ή θα το κλείσουμε για να μην σέρνεται».
Άγρια κόντρα Θεοδώρας Τζάκρη – Γιάννη Ραγκούση
Συνέχεια στην αντιπαράθεσή τους με δημόσιες δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έδωσαν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλη και οι δύο του οργάνου.
Σε δήλωσή της η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Tα θέματα προσωπικής τιμής δεν συναιρούνται και δεν συμψηφίζονται μεταξύ ασχέτων κι ανόμοιων υποθέσεων. Το «κοίτα ποιος μιλάει!» αφορά στον ίδιο και δεν αποτελεί μια έμμεση τοποθέτηση μου για τις καταγγελίες τρίτων προσώπων.
ii. Το ανθρωποφαγικό πολιτικό κλίμα δίνει την ευκαιρία σε κομπάρσους να μετατρέπονται αυθαιρέτως σε πρωταγωνιστές, ρίχνοντας το πολιτικό επίπεδο στα Τάρταρα. Είμαι πολύ έμπειρη για να εμπλακώ σε ριάλιτυ εν μέσω πολιτικής κρίσης. Παραμένει λοιπόν στην προσωπική μου διακριτική ευχέρεια το αν και πότε θα εμπλέξω το συλλογικό μας δράμα με τις όποιες προσωπικές μας εκκρεμότητες.
iii. Το ποια είναι εξάλλου η παρουσία κι η προσωπικότητα ενός εκάστου είναι γνωστό τοις πάσι στο μικρό μας τόπο κι έτσι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο! Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν κι άλλες κυρίες που υπέστησαν ανάλογη μεταχείριση όπως για παράδειγμα μπροστά σε όλη την Πολιτική Γραμματεία προ εξαμήνου.
iv. Με τον κύριο Ραγκούση μοίρα κακή με έφερε «να μπλέξω» ήδη δυο φορές! Στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα και στο ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Συνάντηση μας από κοινού για τρίτη φορά προφανώς δεν προβλέπεται οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε. Τον καλώ λοιπόν να καταφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον μου.
v. Σας διαβεβαιώ ότι όταν έρθει εκείνη η στιγμή, δεν θα χρειαστώ την άδεια κανενός για να αποκαλύψω τις μεταξύ μας επικοινωνίες. Ούτε θα χρειαστώ διασταλτικές ερμηνείες του όρου. Θα καταθέσουν πλήθος αυτοπτών κι αυτήκοων μαρτύρων για σωρεία περιστατικών bulling σε βάρος μου, με αφορμή πάντα την πολιτική μου δραστηριότητα τότε που ο εν λόγω κύριος είχε ρόλο πολιτικού προϊστάμενου, αλλά και σε βάρος άλλων συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία περίοδο. Δεν ξέρω αν η εμμονή του αυτή δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την συνεχή έκπτωση ή αν απλώς πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του».
Η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση έχει ως εξής: «Η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης.
Όσο για την πολιτική αντιπαράθεση με την πρώην εκπρόσωπο τύπου Δώρα Αυγέρη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αποτελεί ισχυρισμό πολιτικής φαιδρότητας από την Θεοδώρα Τζάκρη, αυτή να βαφτίζεται ως ζήτημα εκφοβισμού και μπούλινκ. Μάρτυρες όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας».
Πηγές: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ