Βραβείο Templeton 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Το Ίδρυμα John Templeton, σε συνεργασία με το Templeton World Charity Foundation και το Templeton Religion Trust, ανακοινώνει με περηφάνια την απονομή του Βραβείου Templeton για το έτος 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αναφορά από την Κωνσταντινούπολη – Γιάννης Μανδαλίδης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο μακροβιότερος προκαθήμενος του Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, αναγνωρίζεται διεθνώς για τις καινοτόμες προσπάθειές του στην επικοινωνία της επιστήμης και της πνευματικότητας. Η σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Templeton τονίζει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει συμβάλει σημαντικά στο να ενωθούν άνθρωποι διαφορετικών πιστεύω σε μια κοινή αποστολή: να γίνουν οικονόμοι της δημιουργίας.
Αφού έλαβε το βραβείο, ο κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε: «Αποδεχόμεθα με ευγνωμοσύνην αυτήν την μοναδικήν αναγνώρισιν, η οποία αντικατοπτρίζει το φιλάνθρωπον όραμα του Sir John Templeton. Αυτή η τιμή δεν αναφέρεται μόνον στο ταπεινόν μας πρόσωπον, αλλά και προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, την Αποστολικήν Καθέδραν του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Επί δεκαεπτά αιώνας, αυτή η Εκκλησία ηγήθη της πνευματικής αποστολής διδασκαλίας και μεταδόσεως του μεταμορφωτικού Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ανά την οικουμένη.»
Το πρώτο Βραβείο Templeton απονεμήθηκε στην Μητέρα Τερέζα το 1973, ενώ ακολούθησαν πνευματικοί ηγέτες όπως ο 14ος Δαλάι Λάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, καθώς και οραματιστές όπως ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν και η διακεκριμένη οικολόγος Τζέιν Γκούντολ. Το βραβείο απονέμεται επίσης σε κορυφαίους επιστήμονες και ειρηνοποιούς παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της πρωτοβουλίας στην προώθηση της πνευματικότητας και του ανθρωπισμού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραλάβει το βραβείο σε ειδική τελετή που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη διάκριση προς το πρόσωπό του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στις 17 Μαρτίου 2025, η Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου της Γαλλίας εξέλεξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «εταίρο εκ του εξωτερικού», τιμή που στο παρελθόν κατείχε ο διάσημος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ (Γιόζεφ Ράτσινγκερ).