Συλλήψεις Υποστηρικτών της Palestine Action στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο, 41 άτομα συνελήφθηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστήριξης της απαγορευμένης οργάνωσης Palestine Action («Δράση για την Παλαιστίνη»). Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας επιβεβαίωσε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση υπέρ της οργάνωσης, η οποία διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση μέσω X, οι δυνάμεις της επιβολής της τάξης προχώρησαν σε «41 συλλήψεις για διαδήλωση υπέρ απαγορευμένης οργάνωσης». Επιπλέον, ξένη μαρτυρία αναφέρει και μια ακόμα σύλληψη σχετικά με «επίθεση» και πρόκληση σωματικών βλαβών.
Διαδήλωση και Αντιδράσεις
Η κίνηση Defend Our Juries που διοργάνωσε τη διαδήλωση στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, αναφέροντας ότι η αστυνομία «επενέβη βίαια και συνέλαβε πάνω από 40 ανθρώπους στην πλατεία του κοινοβουλίου». Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ που δήλωναν την αντίθεσή τους στη γενοκτονία και υποστήριζαν την Palestine Action.
«Ποιον νομίζει η αστυνομία ότι υπηρετεί;», αναρωτήθηκε εκπρόσωπος της κίνησης, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση της οργάνωσης ως «οργουελιανή». Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 13:00 τοπική ώρα μπροστά από το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι.
Ιστορικό και Νομικό Πλαίσιο
Στη διαδήλωση του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες ύψωσαν λευκά πλακάτ με μηνύματα κατά της γενοκτονίας καθώς και υπέρ της Palestine Action, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Την περασμένη εβδομάδα, 29 άτομα είχαν επίσης συλληφθεί στο Λονδίνο για την συμμετοχή τους σε παρόμοια κινητοποίηση, ανάμεσά τους και επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το βρετανικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει στις αρχές Ιουλίου την απαγόρευση της Palestine Action, χαρακτηρίζοντάς την ως «τρομοκρατική οργάνωση», ύστερα από περιστατικά βανδαλισμού σε βάση της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας. Για το συγκεκριμένο γεγονός, τέσσερις άνθρωποι αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί μέχρι την προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία στις 18 Ιουλίου.
Αντίκτυποι και Διεθνής Κριτική
Έπειτα από επείγουσα προσφυγή, δικαστήριο του Λονδίνου αρνήθηκε την αίτηση άρσης της απαγόρευσης, στηριζόμενο σε νόμο του 2000 που αφορά την τρομοκρατία. Ωστόσο, ειδικοί του ΟΗΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, κρίνοντας ότι οι «απλές υλικές φθορές» και οι αντίστοιχες ενέργειες που «δεν απείλησαν τη ζωή κανενός» δεν δικαιολογούν την κατηγοριοποίηση της συλλογικότητας ως «τρομοκρατική». Αυτές οι δηλώσεις αναδεικνύουν τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης και των δικαιωμάτων διαμαρτυρίας σε δημοκρατικές κοινωνίες.