Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν τον 11ο γύρο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και ανήγγειλαν τον 12ο για την ερχόμενη Πέμπτη.
Μαζικές διαδηλώσεις -αν και μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- οργανώθηκαν εκ νέου σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις.
Ειδικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας στο Παρίσι, σημειώνονταν επεισόδια, με διαδηλωτές από το black block να συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ, που απαντούσαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Η Le Monde μετέδωσε ότι 111 άτομα συνελήφθησαν, ενώ 154 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, «μερικοί σοβαρά», σύμφωνα με ανάρτηση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών.
Προκλήθηκαν επίσης πολλές υλικές ζημιές: Αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, στάσεις λεωφορείων διαλύθηκαν και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.
Κατά την έναρξη της πορείας στο Παρίσι, δέχθηκε επίθεση το εστιατόριο La Rotonde, στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος είχε γιορτάσει τη νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2017.
Μειωμένη η συμμετοχή
Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι έλαβαν μέρος 400.000 διαδηλωτές, αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη φορά, στις 28 Μαρτίου, που το ίδιο είχε κάνει λόγο για 450.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και οι αρχές για 93.000.
Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις, η συμμετοχή έμοιαζε επίσης να είναι μειωμένη. Στη Ρεν, προπύργιο των διαδηλωτών, η νομαρχία έκανε λόγο για 8.500 πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα μιλούν για 20.000.
Η ίδια τάση φάνηκε να επικρατεί και σε άλλες μεγαλουπόλεις της δυτικής Γαλλίας, όπως στη Νάντη (15.000 έως 50.000 άτομα) και στη Βρέστη (10.000 έως 18.000), αλλά και στον νότο, στη Νίκαια (2.400 έως 20.000) και τη Μασσαλία (10.000 έως 17.000) ή ακόμη στην κεντρική Γαλλία, στο Κλερμόν-Φεράν (7.500 έως 20.000).
Οι αρχές προέβλεπαν χθες βράδυ μια λιγότερο μαζική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα στα 600.000 και τα 800.000 άτομα, εκ των οποίων 60.000 έως 90.000 στο Παρίσι.
Συνολικά 11.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί.
Η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη μία μέρα πριν αποφανθεί το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο για το αν και κατά πόσο είναι συμβατές προς το Σύνταγμα της χώρας οι διαδικασίες αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τις οποίες ακολούθησε η κυβέρνηση, καθώς και για το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος.
Ενοχλημένος ο Μακρόν
Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου εμφάνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, να απαντά ενοχλημένος ότι «όταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος υλοποιεί δια της δημοκρατικής οδού ένα σχέδιο, αυτό δεν λέγεται κρίση της Δημοκρατίας» και ότι «αν οι άνθρωποι ήθελαν να παίρνουν σύνταξη στα 60 δεν θα έπρεπε να εκλέξουν εμένα για πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα δεν έχει παραλύσει και ότι το ποσοστό της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες είναι ιστορικά χαμηλό.
«Αυτό που κάνουν όσοι βρίσκονται στην εξουσία, ο λαός μπορεί θα το αναιρέσει», φώναζαν διαδηλωτές στην πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Πάλεψε για τις συντάξεις μας» και «Απεργία, αποκλεισμός, Μακρόν φύγε».
Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η απόσυρση της νομοθεσίας, επιλογή την οποία ο Μακρόν και η Μπορν έχουν επανειλημμένως απορρίψει.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.
Ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CFDT, κάλεσε «έναν μέγιστο αριθμό εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, να συμμετάσχουν στις πορείες σε όλη τη Γαλλία».
kathimerini.gr