Γερμανία: Αύξηση Συνεισφοράς προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση της συνεισφοράς της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κατά 10 εκατομμύρια ευρώ (11,2 εκατομμύρια δολάρια), σε μια κίνηση που αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τον οργανισμό μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτόν. Η υπουργός Υγείας, Νίνα Βάρκεν, γνωστοποίησε την απόφαση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ στη Γενεύη.
Η Γερμανία είχε ήδη προσφέρει 2 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσπάθειες του ΠΟΥ. Με αυτή τη νέα συνεισφορά, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από πίεση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδοτικός υποστηρικτής του ΠΟΥ.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η αποχώρηση της Ουάσινγκτον, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2026. Η Βάρκεν τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό, προκειμένου να επικεντρωθεί στα κύρια καθήκοντά του, τα οποία περιλαμβάνουν τη παρακολούθηση της παγκόσμιας υγείας, την ετοιμότητα για πανδημίες, τον έλεγχο ασθενειών και την ισότιμη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
Η Υπουργός Υγείας της Γερμανίας συμμετέχει στη Γενεύη στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, η οποία ξεκίνησε στις 19 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέλευσης, αναμένεται να εγκριθεί μια σημαντική συμφωνία που θα καθορίσει τη στρατηγική για την καταπολέμηση των πανδημιών στο μέλλον. Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι χώρες θα δεσμεύονται να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους και να παρακολουθούν τη σχέση ανθρώπων και ζώων, ώστε να εντοπίζονται οι επιδημίες ασθενειών το συντομότερο δυνατό.
Επιπλέον, η συμφωνία έχει στόχο τη ρύθμιση της προμήθειας προστατευτικού εξοπλισμού και τη διανομή εμβολίων, με προϋπόθεση την επικύρωσή της από τα συμμετέχοντα κράτη. Μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει στηρίξει τον ΠΟΥ με περίπου 290 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της διετίας 2024-2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.