Γερμανία: Ένα νέο κεφάλαιο στη στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ
Η Γερμανία έχει σηματοδοτήσει μια ιστορική στιγμή στην αμυντική της πολιτική, ανακοινώνοντας την έναρξη της πρώτης μόνιμης ανάπτυξης στρατευμάτων της στο εξωτερικό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικότερα, πρόκειται για μια θωρακισμένη ταξιαρχία 5.000 στρατιωτών στη Λιθουανία, με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες και προκλήσεις που προέρχονται από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Επίσημη ενεργοποίηση της στρατηγικής μονάδας
Η νεοσυσταθείσα 45η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της λιθουανικής πρωτεύουσας, Βίλνιους. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, ιδρύθηκε ένα προσωρινό αρχηγείο και αποκαλύφθηκε το έμβλημα της ταξιαρχίας, με τη μονάδα να τελεί υπό τη διοίκηση του ταξίαρχου Κριστόφ Χούμπερ.
Ο Χούμπερ δήλωσε: «Έχουμε μια σαφή αποστολή: να διασφαλίσουμε την προστασία, την ελευθερία και την ασφάλεια των Λιθουανών συμμάχων μας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε επίσης ότι «αναλαμβάνοντας αυτή την αποστολή, προστατεύουμε επίσης το έδαφος του ΝΑΤΟ και την ίδια τη Γερμανία».
Αλλαγές στην πολεμική στρατηγική της Γερμανίας
Το Βερολίνο είχε δεσμευτεί το 2023 να αναπτύξει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, αδρανοποιώντας πολυάριθμες δεκαετίες γερμανικής αμυντικής πολιτικής που απέφευγε τη μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Το σχέδιο προβλέπει ότι η μονάδα θα είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2027, με έδρα σε ένα νέο στρατιωτικό συγκρότημα στο Ρούντινκαϊ, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Βίλνιους. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές, οι στρατιώτες θα επιχειρούν από προσωρινές βάσεις στη Λιθουανία.
Η ανάπτυξη περιλαμβάνει όχι μόνο δυνάμεις πρώτης γραμμής αλλά και μονάδες υποστήριξης, όπως ιατρικό κέντρο και ομάδες υποστήριξης διοίκησης, σε πολλές τοποθεσίες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υποστήριξη των συμμάχων.
Στρατηγική σημασία της Λιθουανίας
Αυτή τη στιγμή, 150 Γερμανοί στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στη Λιθουανία, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός τους θα φτάσει τους 500. Για το ΝΑΤΟ, αυτή η στρατηγική ανάπτυξη αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο σημείο καμπής της συμμαχίας, στοχεύοντας στην αποτροπή μέσω της εμπροσθοβαρούς άμυνας. Για τη Γερμανία, αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποδοχή ενός ρόλου πιο ενεργού και συμμετοχικού σε στρατιωτικές δραστηριότητες.
Η Λιθουανία, με την γειτνίαση της με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας και τη Λευκορωσία, θεωρεί την κίνηση αυτή ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατρέψει την περιοχή της Βαλτικής σε ζώνη πρώτης γραμμής, και η στρατιωτική παρουσία του Βερολίνου λειτουργεί ως σύμβολο της μακροπρόθεσμης δέσμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.