Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο: Γιορτή Πολιτισμού και Δημιουργίας
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο υποδέχεται σήμερα το κοινό στην εμβληματική αίθουσα του Babylon, εγκαινιάζοντας την 10η χρονιά της διοργάνωσής του. Αυτή η επέτειος γιορτάζει την καθιέρωση και την επιτυχία του φεστιβάλ, το οποίο, μέσω της επαγγελματικής του διοργάνωσης, έχει αποκτήσει διεθνείς προδιαγραφές και στόχο την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου. Καθώς δηλώνει η διευθύντρια του φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου, «Αυτό που ξεκίνησε από καλλιτέχνες με κυρίως ακτιβιστικό χαρακτήρα έχει εξελιχθεί σε ένα κλασικό κινηματογραφικό φεστιβάλ».
Επικέντρωση στη Μουσική και Σημαντικές Προβολές
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 10ης επετείου, το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στη μουσική, με την ιδιαίτερη ενότητα “Notes on Film”. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, το «Ευτυχία» του ‘Αγγελου Φραντζή, καθώς και το «Αυτή η νύχτα μένει». Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με την προβολή του «Νυχτερινός Εκφωνητής – Athens Midnight Radio» του Ρένου Χαραλαμπίδη, που θα περιλαμβάνει αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Σπανό και την Creep Records.
Η Σοφία Σταυριανίδου επισήμανε ότι το «Υπάρχω» επιλέχθηκε για το άνοιγμα του φεστιβάλ, καθώς «θέλουμε να προβάλλουμε τις μεγάλες, εμπορικές ταινίες». Η παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου και του παραγωγού Διονύση Σαμιώτη στην αίθουσα για την αλληλεπίδραση με το κοινό, προσφέρει μια ξεχωριστή τιμή για τη διοργάνωση. Η ταινία υπήρξε σε λίγες μόνο ώρες “sold out” στην προβολή της στο Βερολίνο.
Η Ιστορία και η Μελλοντική Κατεύθυνση του Φεστιβάλ
Σημειώνοντας τη σημασία των 10 χρόνων του φεστιβάλ, η διευθύντρια συνδύασε την αρχική vision του φεστιβάλ με την πορεία του μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε από καλλιτέχνες, όπως οι Αστέρης και Ίνα Κούτουλα, με ακτιβιστικό στόχο να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας. Σήμερα, το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως θεσμός στην γερμανική πρωτεύουσα, προσελκύοντας ελληνικούς και διεθνείς κινηματογραφιστές και φιλοξενούμενους, προσφέροντας αφιερώματα, συζητήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης.
Οι στόχοι για το μέλλον είναι σαφείς, με την Σταυριανίδου να αναφέρει: «Φέτος έχουμε ρεκόρ προσκεκλημένων, που προσεγγίζουν τους 45 καλλιτέχνες σε αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου και επιθυμούμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο». Παράλληλα, ο συνδυασμός των καλλιτεχνικών προτάσεων με τις ειδικές εκδηλώσεις θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και την αναγνωσιμότητα του φεστιβάλ.
Κινηματογράφος στην Ψηφιακή Εποχή
Η πλατφόρμα του streaming, που έχει γίνει κυρίαρχη στην κατανάλωση ταινιών, τίθεται στο μικροσκόπιο του φεστιβάλ. «Οι πλατφόρμες streaming είναι σημαντικές και η διάδοση των ταινιών γίνεται από τον καναπέ», δηλώνει η Σταυριανίδου, επισημαίνοντας ότι οι διοργανώσεις πρέπει να προσφέρουν κάτι καινούριο και διαφορετικό. Ωστόσο, τονίζει πως το streaming δεν είναι αντίπαλος του σινεμά αλλά μια διαφορετική εμπειρία, που έρχεται να συμπληρώσει την παραδοσιακή διάσταση του θεάματος. «Η συλλογικότητα της θέασης ταινίας στην αίθουσα είναι ανεπανάληπτη», προσθέτει, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την πορεία του κινηματογράφου στο μέλλον.
Ειδικές Προβολές και Έκθεση Μνήμης
Από σήμερα μέχρι και τις 30 Μαρτίου, θα προβληθούν συνολικά 33 ταινίες που περιλαμβάνουν μυθοπλασίες, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, με πολλές διεθνείς και γερμανικές πρεμιέρες. Το διαγωνιστικό τμήμα “Emerging Greeks Competition” περιλαμβάνει φέτος δημιουργούς που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στον κινηματογράφο, ενώ η ενότητα “Notes on Film” θα γιορτάσει την κληρονομιά του Μίκη Θεοδωράκη, με αναδημιουργίες έργων του και εγκαταστάσεις που θα συνδυάζουν την τέχνη και τη μουσική. Σημαντική διάκριση στο φεστιβάλ αποτελεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Πίσω απ’ τη μαρκίζα», που εστιάζει στη ζωή και το έργο του Γιάννη Σπανό, καθώς και η συμμετοχή καλλιτεχνών σε διαλόγους σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία.
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να προσφέρει στους θεατές όχι μόνο ποιοτικό κινηματογράφο αλλά και ευκαιρίες για εμπνευσμένες συζητήσεις και ανατροφοδότηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι, δίνοντας ζωή στην πολιτιστική σκηνή του Βερολίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του.