Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο νόμος που προβλέπει ότι κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό θα εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας»
Γεωργία: Το κυβερνών κόμμα απέσυρε το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων
Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» έπειτα από δύο νύκτες βίαιων διαμαρτυριών, εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει «στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό».
Bίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το βράδυ μεταξύ διαδηλωτών που πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες και αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει το πλήθος. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 66 άτομα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ στην κεντρική λεωφόρο Ρουσταβέλι προς το κοινοβούλιο, φωνάζοντας το σύνθημα «Όχι στον ρωσικό νόμο».
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε χθες σε πρώτη ανάγνωση νόμο, ο οποίος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», διαφορετικά θα της επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» λέει ότι έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, ενώ οι επικριτές κάνουν συγκρίσεις με ρωσικό νόμο του 2012, ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις γεωργιανές αρχές να «σεβαστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις», λέγοντας ότι είναι «σε αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό» που διαμαρτύρεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες η Βουλή της Γεωργίας.
«Δεν υπάρχει Ουκρανός που να μην εύχεται επιτυχία στη φίλη μας Γεωργία. Μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε, καθώς το Κίεβο και το Τμπιλίσι φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το εν λόγω σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
ΠΗΓΗ: ertnews