Μια ιταλική start-up που ονομάζεται «Robotor» εφηύρε μια μηχανή που ο δημιουργός της ισχυρίζεται ότι είναι σχεδόν εξίσου καλή στο σκάλισμα των αριστουργημάτων από μάρμαρο Carrara όσο και μεγάλοι καλλιτέχνες της Αναγέννησης.
Ο ιδρυτής του Robotor, Τζάκομο Μάσσαρι είναι πεπεισμένος ότι τα μαρμάρινα αγάλματά του, κατασκευασμένα από ρομπότ, είναι σχεδόν εξίσου καλά με αυτά που κατασκευάζονται από ανθρώπους, ή σχεδόν.
«Είμαστε κοντά στο 99%. Αλλά είναι το ανθρώπινο άγγιγμα που εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό το 1% είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο ιδρυτής της Robotor, Τζάκομο Μάσαρι, σύμφωνα με το Futurism.
Ο Massari επεσήμανε επίσης ότι «η τεχνολογία που δίνουν τα ρομπότ δεν κλέβει τη δουλειά των ανθρώπων, αλλά τη βελτιώνει», λαμβάνοντας υπόψη τη δεξιοτεχνία με την οποία έχει κατασκευαστεί μια μορφή τέχνης που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ο μηχανικός… Mικελάντζελο
Το πιο εξελιγμένο μοντέλο γλύπτης-ρομπότ της Robotor, με το όνομα “1L”, έχει ύψος σχεδόν τέσσερα μέτρα, είναι ένα μεγαθήριο από κράμα ψευδαργύρου ικανό να σκαλίζει με προσοχή μια πλάκα από μάρμαρο μέρα και νύχτα.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτή η τεχνολογία είναι, πολύ απλά, επαναστατική. «Το λατομικό υλικό μπορεί πλέον να μετατραπεί, ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες, σε ένα σύνθετο έργο με τρόπο που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή γλυπτικής, που δεν αποτελείται πλέον από σπασμένες πέτρες, σμίλες και σκόνη, αλλά από σάρωση, σύννεφα σημείων και σχέδιο», τόνισε η εταιρεία στην επίσημη σελίδα της.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την ιδέα να αναλάβουν τα ρομπότ, υποστηρίζοντας ότι κάτι σημαντικό θα μπορούσε να χαθεί στη διαδικασία αναβάθμισης με νέες τεχνολογίες.
«Κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε πώς να δουλεύουμε με τα χέρια μας. Ελπίζω ότι ορισμένες γνώσεις θα παραμένουν πάντα, αν και όσο προχωράμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τη διατηρήσουμε», δήλωσε ο γλύπτης του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, Lorenzo Calcinai (Λορέντζο Καλσινάι).
Επιμέλεια/μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου | EΡΤ
Πηγή: Futurism