Δραματική αύξηση των αγνοουμένων σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο αριθμός των αγνοούμενων λόγω ένοπλων συγκρούσεων σε παγκόσμια κλίμακα έχει φθάσει σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο. Σύμφωνα με προειδοποίηση που εκδόθηκε χθες από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), το 2024 καταγράφηκαν πάνω από 56.000 νέες περιπτώσεις αγνοουμένων, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία.
«Η ΔΕΕΣ καταγράφει αριθμούς αγνοουμένων που δεν έχουν προηγούμενο», δήλωσε ο Φερνάντο Φορνάρις, σύμβουλος της Επιτροπής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αφιερωμένης στις λεγόμενες εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Η συνολική καταγραφή αγνοουμένων φτάνει σχεδόν τις 255.000 περιπτώσεις, γεγονός που καταδεικνύει την κλίμακα του προβλήματος.
Η πρόσφατη αυτή αύξηση των 56.559 νέων υποθέσεων είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια», τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Η κατάσταση οφείλεται σε «άγνωστο αριθμό μεγάλων ένοπλων συγκρούσεων» και στην «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προσέθεσε.
«Ο πόνος από την αγωνία του να μη γνωρίζεις τι έχει συμβεί σε αγαπημένο σου πρόσωπο είναι ένα από τα πιο δύσκολα που μπορεί να βιώσει κανείς», επέμεινε ο Ύπατος Αρμοστής. «Αυτή η οδύνη δεν υποχωρεί ποτέ, ανεξαρτήτως του χρόνου που περνά». Οι λόγοι εξαφάνισης ανθρώπων κατά τη διάρκεια πολέμων ή ένοπλων συγκρούσεων περιλαμβάνουν δολοφονίες, βασανιστήρια, κακομεταχείριση, απαγωγές, αυθαίρετες φυλακίσεις και την αναγκαστική φυγή από τις συγκρούσεις.
Η αύξηση των αγνοουμένων ενισχύεται από τις στρατιωτικές δικτατορίες, οι οποίες για δεκαετίες εξαφάνιζαν άτομα, χωρίς να γνωρίζουμε την τύχη τους μέχρι σήμερα. Οι συνεχιζόμενες καταστολές σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που σχετίζονται με αντιτρομοκρατικά μέτρα, καθώς και οι άνθρωποι που εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια μεταναστευτικών διαδρομών, διαμορφώνουν ένα τοπίο απαράδεκτης ανησυχίας.
«Το εύρος της κατάστασης είναι τεράστιο. Οι αριθμοί κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους σε ορισμένες χώρες έως πολύ πάνω από 100.000 σε άλλες», επισήμανε. Τα τελευταία 45 χρόνια, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ομάδα εργασίας για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις έχει εξετάσει «περισσότερες από 62.000 υποθέσεις» σε 115 χώρες, αν και αυτή η αναφορά συνιστά μόνον την κορυφή του παγόβουνου.