Η Έναρξη του Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και τα Οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στον επιδραστικό ρόλο του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και τα οφέλη που μπορεί να φέρει στη χώρα μας από την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Prime» στο ΕΡΤNews με τον Χρήστο Παγώνη.
«Πρόσφατα, ο «Δαίδαλος» ξεκίνησε το ταξίδι του, με την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του. Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς: έναν για την αρχιτεκτονική του κτηρίου και έναν για τη υπολογιστική υποδομή», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Τι είναι ο Υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»;
Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα είναι μια επαναστατική υποδομή που θα επιτρέψει στην Τεχνητή Νοημοσύνη να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στηρίζονται σε υπολογιστές που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και τη Νορβηγία. Αυτό όχι μόνο αυξάνει το κόστος, αλλά επηρεάζει επίσης την ψηφιακή κυριαρχία της Ελλάδας.
Με την έλευση του «Δαίδαλου», θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε εγχώρια Τεχνητή Νοημοσύνη, προσφέροντας δωρεάν πόρους σε μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και στο ελληνικό δημόσιο, για την εκτέλεση έργων Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα του Λαυρίου», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η Σημασία του Λαυρίου και οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε τη σημασία της τοποθεσίας του Λαυρίου, λέγοντας: «Αυτό το βήμα μας φέρνει από τη δεύτερη στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση». Στο χώρο αυτό θα φιλοξενηθεί το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που θα συγκεντρώνει δεδομένα, υπολογιστική ισχύ και ταλέντο. Ο στόχος είναι να έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν πόρους για την ανάπτυξη πολιτικών, προϊόντων και εφαρμογών.
«Ο υπερυπολογιστής δεν απαιτεί τα μεγέθη που χρειάζονται τα μεγάλα data centers, καθώς η ισχύς του θα είναι περίπου 6-7 μεγαβάτ. Στο κτηριολογικό σχέδιο περιλήφθηκε και ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που θα καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των αναγκών του Δαίδαλου», εξήγησε ο υπουργός.
Δεδομένα και Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, με πρωτοβουλίες όπως το mygov και το mAiGreece. Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, ο υπουργός ανέφερε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό κανονισμό που ρυθμίζει την ανωνυμία των δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παραβιάζεται ο κανονισμός GDPR.
Σκοπός είναι τα ανώνυμα δεδομένα να γίνουν η πηγή έμπνευσης για νέες λύσεις και προϊόντα στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της πολιτικής προστασίας, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς του δημόσιου βίου.
Η Έναρξη των Μικροδορυφόρων
Κλείνοντας, ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι «Το 2025, η Ελλάδα θα εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους». Οι μικροδορυφόροι θα παρέχουν ακριβέστερες και άμεσες πληροφορίες σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα. «Με τους νέους αυτούς δορυφόρους, αναμένουμε να επιτύχουμε περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφόρηση», τόνισε.
Η στρατηγική αυτή, σε συνδυασμό με τα έργα ψηφιακής διακυβέρνησης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συμβάλει σημαντικά στην ψηφιοποίηση και στην εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Ο υπουργός επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να μην χαθούν πόροι και να υπάρχει συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση του Κέντρου Ελέγχου Ασφάλειας για την προστασία δεδομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κυβερνοασφάλειας για την προστασία των υποδομών της χώρας.