Σημαντική εξέλιξη στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν
Η αγωνία στο Ουκρανικό κορυφώνεται, καθώς οι διεθνείς αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνομιλία, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες, αναδεικνύει τη σημασία της παρέμβασης του Αμερικανού προεδρου ως καθοριστικού παράγοντα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν βραδεία πρόοδο. Η ΟΥάσινγκτον και η Μόσχα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δια ζώσης συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου που θα θέτει τις βάσεις μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει ενδεχόμενη κατάπαυσης του πυρός και καίρια σημεία για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν ανέφερε πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας επαφών. «Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα είναι να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», σημείωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέθεσε λεπτομέρειες σχετικά με το προτεινόμενο μνημόνιο, αναφέροντας ότι θα περιλαμβάνει βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και όρους για πιθανές καταπαύσεις του πυρός. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές.
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πούτιν με τον Τραμπ κρίθηκε χρήσιμη, καθώς οι συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν «πολύ εποικοδομητικές και ειλικρινείς». Από την πλευρά του, ο Τραμπ είπε ότι οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά και προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία επιθυμεί να επανασυνδεθεί εμπορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πολέμου.
Σημαντική είναι και η ανακοίνωση ότι το Βατικανό ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, ενδεικτική της προσπάθειας για μια ενωμένη στάση κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο προσπάθησε να κατευνάσει τις προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση απαιτεί «επίπονη και ενδεχομένως παρατεταμένη δουλειά» για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η θέση των ΗΠΑ και η συνέχεια
Η εξέλιξη αυτών των συνομιλιών θα δείξει αν υπάρχουν περιθώρια για σύγκλιση και ενδεχόμενη προοπτική εκεχειρίας, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη. Παράλληλα, θα κρίνει την πιθανότητα μιας συνάντησης Τραμπ – Πούτιν, κάτι που οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς, καθώς πιστεύουν ότι χωρίς απευθείας επαφή δεν θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Από τον Λευκό Οίκο, αν και αποφεύγουν να καθορίσουν τι θα συνιστούσε επιτυχία για τον Τραμπ, θεωρούν ότι η διαδικασία διατηρεί τη δυναμική της. Ωστόσο, οι προσδοκίες πίσω από κλειστές πόρτες είναι συγκρατημένες, με αρκετούς συνεργάτες του προέδρου να εκτιμούν ότι ο Πούτιν ενδεχομένως να επιδιώκει περισσότερο να κερδίσει χρόνο.
Ανοιχτά ζητήματα και προειδοποιήσεις
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν προχωρήσουν, οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να δηλώσουν ότι «αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες και ο Βανς τόνισε ότι αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει, τότε οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματίσουν τη σύγκρουση, αλλά δεν θα συνεχίσουν αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία
Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης συνεχίζει να είναι τεταμένη, με πυραυλικές επιθέσεις να προκαλούν απώλειες ανθρώπινων ζωών και οι Ουκρανοί να αντεπίθεται με επιτυχία. Η στρατιωτική δραστηριότητα στις περιοχές κοντά στη Χερσώνα αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Η δυσπιστία των πολιτών του Κιέβου σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία είναι έντονη, καθώς η Ρωσία θέτει συνεχώς νέους όρους για ενδεχόμενη εκεχειρία. Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι οι δεσμεύσεις της Ρωσίας μπορεί να μην είναι αξιόπιστες.
Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη – Αποστολή – Κίεβο: Ελβίρα Κρίθαρη