Η Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια στον ΟΗΕ
Στο πλαίσιο των ανησυχητικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει το απόγευμα στη Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Θέμα αυτής της σημαντικής συναντήσεως είναι η θαλάσσια ασφάλεια, όπου οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για να αναδείξουν τη σημασία της συνεργασίας στην προστασία των θαλάσσιων οδών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη θεματική συνεδρίαση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Μάιο. Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, η επιλογή του θέματος αποτέλεσε στρατηγική απόφαση της Ελλάδας, που επιδιώκει να ενισχύσει τη θαλάσσια ασφάλεια μέσω διεθνούς συνεργασίας, καθώς η χώρα μας είναι κορυφαία ναυτική δύναμη, και η θαλάσσια ασφάλεια έχει αποκτήσει μια κρίσιμη γεωπολιτική διάσταση τα τελευταία χρόνια.
Η συνεδρίαση θα ανοίξει με χαιρετισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ οι παρουσιάσεις του θέματος θα γίνουν από δύο ειδικούς εισηγητές, με την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κυρία Μελίνα Τραυλού, να είναι μία από αυτούς.
Μετά από τον εναρκτήριο λόγο, ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει την προεδρία της συνεδρίασης. Στη τοποθέτησή του, αναμένεται να επισημάνει τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ασφάλεια και η διεθνής ναυσιπλοΐα, όπως η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και η κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και οι υβριδικές απειλές που έχουν αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, πρόσφατα περιστατικά όπως οι επιθέσεις από τους Χούθι στη Ερυθρά Θάλασσα, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη θαλάσσιας ασφάλειας.
Ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την επιτακτική ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι οποίες τροφοδοτούν εντάσεις και επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Θα αναφερθεί επίσης στο περιστατικό με το ελληνικό πλοίο «Σούνιο», το οποίο δέχτηκε πλήγμα threatening την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της ομιλίας του θα αφορά την εξασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι ένας βασικός άξονας στην αντιμετώπιση των απειλών που υφίστανται για τη θαλάσσια ασφάλεια. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων απειλών, συμμετέχοντας σε τρεις σημαντικές αποστολές σε Σομαλία, Λιβύη και Ερυθρά Θάλασσα.
Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα κληθούν να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με σκοπό να συζητήσουν περιφερειακά θέματα, κυρίως το Κυπριακό, ενόψει επαναπροβολής διαπραγματεύσεων. Επίσης, θα εγκαινιάσει μια έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του ΟΗΕ με τίτλο «Θάλαττα» που περιλαμβάνει 11 έργα από την Εθνική Πινακοθήκη.
Η Άποψη Γ. Γεραπετρίτη για τη Θαλάσσια Ασφάλεια
Στη Νέα Υόρκη είναι παρών και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε δηλώσεις στο CNN σχετικά με τις θαλάσσιες απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης και τόνισε τη σημασία να προάγουμε τη θαλάσσια ασφάλεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Ανάμεσα στις προκλήσεις περιλαμβάνονται η κλιματική κρίση και οι κυβερνοεπιθέσεις, γεγονός που απαιτεί να επανασχεδιάσουμε την προσέγγισή μας στην ελευθερία του θαλάσσιου εμπορίου.
Η ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την ενίσχυση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα και την πρόληψη υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας και άλλων σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς αυτές οι προκλήσεις αναγνωρίζονται ως παγκόσμιες υποθέσεις που απαιτούν παγκόσμια απάντηση.
Ο Υπουργός Γεραπετρίτης θα έχει την ευκαιρία να προεδρεύσει και σε άλλες εξίσου σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την προστασία των αμάχων σε εμπόλεμες περιοχές και τη Συρία, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις είναι κρίσιμες.
Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Νίκος Μελέτης