Αποκαλύψεις για Επιχειρήσεις Απάτης στον Τομέα των Αγροτικών Επιδοτήσεων
Ξετυλίγεται το κουβάρι μιας εκτενούς αγροτικής απάτης που σχετίζεται με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, τις οποίες λάμβαναν Έλληνες πολίτες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτές οι επιδοτήσεις αφορούσαν βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή γεωργικές εργασίες που δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Όσοι παραγωγοί κορόιδεψαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα επιστρέψουν τα χρήματα», ενώ εξετάζεται σοβαρά η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού στην ΑΑΔΕ.
Η απάτη αυτή αποκαλύπτεται ότι διαρκεί τουλάχιστον από το 2017, με εκατοντάδες πολίτες να δηλώνουν ψευδώς ότι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Υποβάλλουν εικονικές δηλώσεις για βοσκοτόπια και λαμβάνουν κοινοτικές επιδοτήσεις, κερδίζοντας έτσι παράνομα χρήματα. Σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά, Πρόεδρο του ΕΘΕΑΣ, «κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη περάσει στον εισαγγελέα και εκδικάζονται, με την ελπίδα ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά».
Η Εξαπάτηση και η Στρατηγική των Επιτήδειων
Οι επιτήδειοι μπόρεσαν να μάθουν πού υπάρχουν αδιάθετες κρατικές γαίες και έτσι κατέθεταν αιτήσεις επιδότησης. Είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν βοσκότοπα όχι μόνο στο σημείο όπου διατηρούσαν τη κτηνοτροφική τους εγκατάσταση, αλλά και σε περιοχές πολύ μακριά από αυτή. Αυτή η πρακτική ονομάζεται «τεχνική λύση». Δυστυχώς, η πλειονότητα των πλαστών δηλώσεων παρατηρείται στην Κρήτη, η οποία έχει λάβει τα δύο τρίτα των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ευρύτατα παραδείγματα επιβεβαιώνουν την κατάσταση, όπως περιπτώσεις πολιτών που δήλωναν ψευδώς την ιδιοκτησία βοσκοτόπων σε περιοχές εκτός της πραγματικής τους δραστηριότητας.
Δικαστικές Εξελίξεις και Αντίκτυποι στην Κοινωνία
Διώξεις έχουν ήδη ασκηθεί από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε 100 άτομα, με την κατάσταση να υποδεικνύει μια σοβαρή επιχείρηση ευρωπαϊκής διαφάνειας στο θέμα. «Η ξεκάθαρη διαφθορά ανάμεσα στους πραγματικούς δικαιούχους είναι προφανής» δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικούς Συλλόγους Λάρισας. Ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη η δικαιοσύνη να κρίνει την κατάσταση χωρίς γενικεύσεις: «Δεν μπορούμε να μας βάλουν όλους σε έναν σωρό». Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στην καταβολή των ενισχύσεων, τη στιγμή που εξετάζεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια και ότι «από φέτος θα τερματιστεί η δυνατότητα των κτηνοτρόφων να δηλώνουν βοσκοτόπους μακριά από την περιοχή δραστηριότητάς τους».
Αντιδράσεις από την Πολιτική Σκηνή
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί πολλές πολιτικές αντιδράσεις, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «καραμπινάτο σκάνδαλο διαφθοράς» και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι η κατάσταση πλήττει το κράτος δικαίου. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το σκάνδαλο αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Η κυβέρνηση περιγράφει την κατάσταση ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι η χώρα έχει εκτεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της υπόθεσης αυτής, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες παραγωγούς και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αντίθεση είναι αυξανόμενη, με την αντιπολίτευση να καταθέτει προτάσεις για πραγματική δικαιοσύνη και διαφάνεια στο σύστημα των επιδοτήσεων, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για μια ισχυρή και ηθικά υπεύθυνη διαχείριση των κρατικών πόρων.